sk
Blog
Svetelný tok v lúmenoch – mal by vás zaujímať?
04 Apr 2022  /  Rady a tipy

Svetelný tok v lúmenoch – mal by vás zaujímať?

Svetelný tok

Svetelný tok v podstate označuje svetelnú energiu, ktorú zdroj svetla (v tomto prípade LED čip) vyžiari za určitú časovú jednotku, konkrétne za jednu sekundu. LED žiarovky majú v porovnaní s klasickými žiarovkami takmer 10-násobne vyšší svetelný tok pri zachovaní rovnakého výkonu vo Wattoch. 15-wattová LED žiarovka má rovnaký svetelný tok, ako 100-wattová klasická žiarovka.

 

Lúmen (lm)

Základnou jednotkou pre vyjadrenie svetelného toku sú lúmeny (lm). Práve označenie v lúmenoch nájdeme na väčšine obalov svietidiel, vďaka čomu si môžeme ľahko vypočítať výslednú intenzitu osvetlenia, ktorú potrebujeme dosiahnuť pre správne svetelné podmienky v izbe, ale napríklad aj v priemyselnej hale.

 

Koncentrácia svetelného toku

Keď poznáme počet lúmenov, ktoré vyžaruje nami vybrané LED priemyselné svietidlo, uhol vyžarovania na danú plochu, ale aj vzdialenosť svetelného zdroja od nasvietenej plochy, môžeme si vypočítať intenzitu osvetlenia, o ktorej sme písali v predchádzajúcom článku. Intenzita osvetlenia sa meria v luxoch (lx). Pre čítanie či písanie sa napríklad odporúča intenzita osvetlenia až 500 lx, čo znamená, že potrebujeme dostatočne výkonné svetlo dopadajúce na malú plochu (v tomto prípade pracovný stôl). Jeden lúmen dopadajúci na jeden meter štvorcový nám dá vo výsledku jeden lux. Nad stolom nám tak bohato stačí napríklad 6-wattová LED žiarovka, ktorá má svetelný tok až 500 lm.

 

Rozptyl svetelného toku

Čím je väčší uhol svetla dopadajúceho na plochu a čím je väčšia vzdialenosť, z ktorej svetlo svieti na osvetlenú plochu, tým potrebujeme viac lúmenov na dosiahnutie optimálne intenzity osvetlenia. Najväčšiu svietivosť majú LED priemyselné svietidlá. Iné LED svietidlá potrebujeme v byte, kde svetlo dopadá na zem zo stropu s výškou 2,5 metra, iné zase v priemyselnej hale, ktorá môže mať výšku aj 15 metrov.

 

Svetelný tok aj pri ručných svietidlách

Svetelný tok je najdôležitejším údajom aj pri výbere baterky do ruky či čelovky. Na mnohých stránkach však nájdete nereálne údaje, kedy malá ručná baterka napájaná jednou AAA batériou má mať „výkon“ až 200 000 lm. Naozaj kvalitné baterky určené pre poľovníkov, armádu, políciu a záchranárov v cene stoviek eur môžu vydať svetelný tok okolo 10 000 lm, a to aj s dosvitom v stovkách metrov.

Ak potrebujete naprojektovať optimálne osvetlenie do vášho objektu, nechajte to na odborníkov. Neváhajte nás kontaktovať, radi pre vás pripravíme cenovú ponuku a návrh osvetlenia na mieru.

Potrebujete poradiť?
Máme niekoľko možností ako nás kontaktovať. Vyberte si, ktorá vám vyhovuje.
My sa vám ozveme
Nechajte nám váš e-mail a náš obchodný zástupca vás bude kontaktovať.
Facebook
SILRING s.r.o.
851 04 Bratislava
Sustekova 16
Záruka a doprava
Záruka na všetky výrobky 3 - 5 rokov. Doprava po celom Slovensku pri objednávke nad 150 eur - zadarmo.
© Všetky práva vyhradené 2024 SILRING
sk
Potrebujete poradiť? Vyžiadajte si nezáväzný návrh vášho projektu osvetlenia