sk
Blog
Čo je intenzita osvetlenia a existuje norma pre osvetlenie priestorov?
25 Feb 2022  /  Rady a tipy

Čo je intenzita osvetlenia a existuje norma pre osvetlenie priestorov?

Intenzita osvetlenia

Intenzita osvetlenia sa často označuje aj inými synonymami, ako napríklad osvetlenie, osvetlenosť, intenzita osvetlenosti, plošná hustota svetelného toku, ale aj hustota svetelného toku. Je to fyzikálna veličina, ktorá označuje podiel svetelného toku (merané v lúmenoch) dopadajúceho na konkrétnu plochu na nejakom povrchu o presnom rozmere v metroch štvorcových. Intenzita osvetlenia je vlastne podielom svetelného toku a plochy – definuje nám informáciu, aké sú svetelné podmienky na danej ploche (v našom prípade napríklad v konkrétnych miestnostiach).

 

Jednotka intenzity osvetlenia

Základná jednotka tejto veličiny je 1 lux, ktorý sa počíta vzorcom lúmen/m2. Lúmeny (lm) označujú hodnotu svetelného toku, ktorého zdrojom je napríklad klasická žiarovka alebo LED svietidlo. Tento údaj v podstate určuje silu, ako bude vybrané LED priemyselné  svietidlo svietiť a jeho hodnota býva uvedená na balení každého svietidla. Klasická 100 W žiarovka by mala mať svetelný tok zhruba 1000-1500lm, pričom moderné LED žiarovky takýto svetelný výkon dokážu poskytnúť aj s 10-násobne menším príkonom. Majú teda vyššiu účinnosť (viac lúmenov na jeden watt).

 

Intenzita osvetlenia doma

Existujú odporúčania na intenzitu osvetlenia pre konkrétne miestnosti v domácnosti. Na chodbách by vám mala stačiť intenzita do 100 lux, v kúpeľni a na WC približne 150 lux, v kuchyni, obývacej izbe alebo jedálni až 250 lux. Nad pracovným stolom, kde napríklad deti píšu domáce úlohy, sa odporúča intenzita osvetlenia až okolo 750 lux. Intenzitu osvetlenia si viete ľahko vypočítať práve vďaka údajom uvedeným na vami vybranom svietidle a ploche, ktorú má toto svietidlo pokryť (napríklad veľkosť danej miestnosti.) Intenzitu osvetlenia počas dňa v dome ovplyvňuje aj veľkosť okien, farba stien, podlahy a nábytku, ale aj žalúzie či záclony.

 

Intenzita osvetlenia na pracovisku a norma

Verejné priestory, pracoviská, obchodné priestory, nemocnice, ale aj školy spadajú pod normy intenzity osvetlenia. Svetlá a osvetlenie, osvetlenie pracovísk a vnútorné osvetlenia by ste mali projektovať podľa normy ST E 12 464-1, ktorá je platná od 1. 3. 2012 a býva často novelizovaná. Normám osvetlenia na pracoviskách a iných verejných priestoroch sa venuje aj Vyhláška MZ SR č. 541/2007 Z.z. o podrobnostiach o požiadavkách na osvetlenie pri práci v znení neskorších predpisov, ale aj STN EN 12665:2011 Svetlo a osvetlenie – základné termíny a kritériá na stanovenie požiadaviek na osvetlenie.

 

Ako správne vybrať intenzitu osvetlenia?

Kedy je svetlo nedostatočné a kedy naopak príliš silné? Oba stavy totiž môžu byť nezdravé pre ľudské oko. Nechajte si osvetlenie v novostavbe alebo pri rekonštrukcii domu, kancelárie, ale aj výrobnej haly či skladových priestorov naprojektovať profesionálnou firmou. Neváhajte nás kontaktovať, radi s vami preberieme všetky možnosti úsporného a dostatočne výkonného LED osvetlenia.

Potrebujete poradiť?
Máme niekoľko možností ako nás kontaktovať. Vyberte si, ktorá vám vyhovuje.
My sa vám ozveme
Nechajte nám váš e-mail a náš obchodný zástupca vás bude kontaktovať.
Facebook
SILRING s.r.o.
851 04 Bratislava
Sustekova 16
Záruka a doprava
Záruka na všetky výrobky 3 - 5 rokov. Doprava po celom Slovensku pri objednávke nad 150 eur - zadarmo.
© Všetky práva vyhradené 2024 SILRING
sk
Potrebujete poradiť? Vyžiadajte si nezáväzný návrh vášho projektu osvetlenia