sk
Blog
Riadenie osvetlenia – spoznajte moderné možnosti
09 Jan 2023  /  Rady a tipy

Riadenie osvetlenia – spoznajte moderné možnosti

Remote ovládanie osvetlenia

Pri výbere osvetlenia je v dnešnej dobe mimoriadne dôležité, aby existovala možnosť takzvaného remote, teda diaľkového ovládania osvetlenia. K množstvu modelov je možné dokúpiť rôzne univerzálne ovládače, ktoré môžu v princípe ovládať len to, či je svetlo zapnuté alebo vypnuté odkiaľkoľvek, kde majú dosah. Mnohé ovládače však umožňujú meniť farbu alebo intenzitu osvetlenia.
 

Senzory pohybu a svetla

Pre bezpečný pohyb v noci okolo domu, po areáli firmy alebo na tmavej chodbe medzi výrobnými halami bez toho, aby ľudia po sebe museli stále zhasínať, sú najvhodnejšie LED priemyselné svietidlá s integrovanými alebo dorobenými senzormi na pohyb a na intenzitu osvetlenia. Akonáhle viditeľnosť klesne pod určitú úroveň napríklad s príchodom večera, pri akomkoľvek pohybe, ktorý senzor zachytí, sa svetlo rozsvieti, a to napríklad na 30 sekúnd alebo na iný čas, ktorý si nastavíte.
 

Časovače osvetlenia

Rovnako zaujímavý spôsob riadenia osvetlenia je aj použitie rôznych časovačov, ktoré sa najčastejšie používajú v súvislosti s verejným LED osvetlením (kedy si mestá nastavia napríklad v lete osvetlenie od 21:00 do 4:00 alebo v zime od 17:00 do 6:00). Ide však aj o skvelú pomôcku pre rodinné domy. Ak odídete na dovolenku a nechcete, aby nikto nevedel o vašom odchode, môžete pomocou časovača nastaviť, aby sa každý večer na dve hodinky rozsvietilo svetlo napríklad v obývačke.
 

SMART systémy pripojenia

Medzi najčastejšie spôsoby ovládania osvetlenia patria systémy založené na technológiách Dali alebo ZigBee, no existujú aj možnosti ovládania celých smart sústav LED osvetlenia cez wifi alebo bluetooth. Ak je následne tento systém alebo jeho centrálna jednotka pripojená k internetu, môžete svetlo napríklad pomocou aplikácie vo smartfóne ovládať odkiaľkoľvek zo sveta.
 

Stmievacie vypínače

Stmievanie je technicky nenáročná, avšak veľmi príjemná funkcia LED svietidiel. Aby ste mohli svetlo stmievať a meniť tak jeho intenzitu, potrebujete mať model, ktorý to dokáže, ale aj vhodný stmievací vypínač. Stmievanie osvetlenia je skvelé pre navodenie atmosféry, napríklad v hudobných kluboch, ale aj v domácnosti.
 

Potrebujete poradiť?
Máme niekoľko možností ako nás kontaktovať. Vyberte si, ktorá vám vyhovuje.
My sa vám ozveme
Nechajte nám váš e-mail a náš obchodný zástupca vás bude kontaktovať.
Facebook
SILRING s.r.o.
851 04 Bratislava
Sustekova 16
Záruka a doprava
Záruka na všetky výrobky 3 - 5 rokov. Doprava po celom Slovensku pri objednávke nad 150 eur - zadarmo.
© Všetky práva vyhradené 2024 SILRING
sk
Potrebujete poradiť? Vyžiadajte si nezáväzný návrh vášho projektu osvetlenia