sk
Blog
SMART LED osvetlenie vám uľahčí život
02 Dec 2022  /  Rady a tipy

SMART LED osvetlenie vám uľahčí život

Čo je SMART osvetlenie?

SMART osvetlenie by malo byť naozaj múdre – malo by dokázať viac, než len svietiť alebo nesvietiť v závislosti od polohy vypínača. Za SMART prvky vo svete osvetlenia môžeme považovať všetko od rôznych druhov riadenia a stmievania či zmeny farby, až po variabilné možnosti pripojenia, ovládanie na diaľku či dokonca autonómne svietenie.

 

LED osvetlenie – možnosti pripojenia

SMART LED svetlá sa najčastejšie pripájajú pomocou technológií ZigBee a Wifi. Môžete naraziť aj na rôzne iné menej rozšírené systémy či dokonca komunikáciu cez bluetooth. Niektoré špecifické ekosystémy pracujú výlučne cez klasický ethernetový kábel, ktorý má najväčšiu stabilitu a všetky svetlá riadi jediný server, do ktorého sú spoločne pripojené.
 

Inteligentné osvetlenie

High-end smart systémy zahŕňajúce aj inteligentné osvetlenie dnes už dokážu ozajstné divy. Ak máte celú domácnosť (alebo administratívny priestor či iný objekt) napojenú na jeden ekosystém, ktorého súčasťou je aj celá škála rôznych senzorov, nemusíte ovládanie osvetlenia vôbec riešiť. Postará sa o to umelá inteligencia, ktorá jednoducho podľa vašich návykov, úvodných nastavení či rôznych činností upraví osvetlenie do požadovaného stavu. Medzi najjednoduchšie funkcie patrí napríklad rozsvietenie v miestnosti, do ktorej vkročíte a zhasnutie, keď z nej vyjdete.

 

Inteligentné osvetlenie sa dá spojiť aj s ďalšími systémami v domácnosti, napríklad s externými roletami, ale aj televízorom či kávovarom. Pri západe Slnka sa napríklad rolety stiahnu samé, čo aktivuje jemné ambientné osvetlenie v celom dome. Ak si pustíte film, osvetlenie sa môže automaticky stlmiť. Osvetlenie môže plniť aj výstražnú funkciu, napríklad sa rozblikať v obývačke pri pohybe cudzej osoby po dvore, alebo vám dať bez zbytočného zvuku, ktorý by mohol zobudiť deti, vedieť, že práčka už doprala. Osvetlenie sa môže automaticky premeniť aj na stroboskop v momente, keď si pustíte tanečnú hudbu, alebo sa stlmiť do červených odtieňov pri romantickej hudbe. Možnosti sú naozaj neobmedzené.

 

Inteligentné svietidlá v domácnosti

Ak však zostaneme nohami na zemi, v rozumnej cenovej relácii a pri bežne dostupných produktoch na trhu, aj tak môžeme dosiahnuť obrovské množstvo funkcií bez nutnosti výmeny nášho starého osvetlenia v domácnosti za nové – inteligentné. S inteligentným svietidlom máme možnosť meniť aj jeho vlastnosti, napríklad intenzitu, farbu, teplotu a iné. Všetko závisí od konkrétnej značky, typu, modelu a funkcií daného svietidla. Každé svietidlo, ktoré už máte doma a je možné v ňom vymeniť svetelný zdroj (rozumej žiarovku), dokážete premeniť na inteligentné. Navyše vás to nebude stáť tak veľa, ako výmena všetkých svietidiel v celom dome, byte alebo inom priestore. Úplne stačí, že do staršieho lustra objednáte inteligentné LED žiarovky. Následne si pomocou aplikácie vo vašom smartfóne môžete nastaviť všetky požadované parametre.

 

Okrem toho dokážete relatívne lacno zmeniť starý luster s klasickými žiarovkami za úspornejší LED luster. Podobné čary sa dajú robiť aj s rôznymi LED lištami a pásmi. Tie môžu slúžiť nielen ako dizajnové ambientné osvetlenie napríklad pod gaučom, ale aj ako plnohodnotné svietidlo, napríklad na nasvietenie celej pracovnej plochy na kuchynskej linke. Dôrazne vám však odporúčame, že ak začnete postupne vymieňať žiarovky vo vašom byte za inteligentné, vždy nakupujte len modely od jedného výrobcu alebo z jedného SMART ekosystému. Nechcete mať predsa na každú lampičku alebo LED stropné svietidlo v dome zvlášť aplikáciu. 

 

Inteligentné riadenie osvetlenia

Medzi inteligentné formy riadenia osvetlenia patrí použitie senzorov pohybu a svetla (takzvané fotobunky) rôznych časovačov, ale aj riadenie LED osvetlenia cez internet na diaľku prostredníctvom smartfónu kdekoľvek zo sveta. Veľmi žiadaná býva aj funkcia stmievania LED osvetlenia.
 

Osvetlenie pre zvýšenie bezpečnosti

Pri správne navrhnutom inteligentom LED osvetlení sa zvýši bezpečnosť v objekte (v domácnosti aj na pracovisku) dvomi spôsobmi. Tým prvým je, že pri pohybe alebo práci budete mať vždy dostatok svetla bez ohľadu na to, či niečo nesiete v ruke a môžete alebo nemôžete dosiahnuť na vypínač. Druhým spôsobom je odradenie potenciálnych nezvaných hostí, ktorí pod prúdom svetla z reflektoru stratia vôľu privlastňovať si cudzie veci.
 

Maximálny komfort SMART osvetlenia

Pri dobre nastavenom SMART osvetlení si môžete užívať najvyššiu úroveň komfortu. Pri chôdzi d domu k bráne sa vám môžu postupne rozsvecovať jednotlivé lampy napojené na fotobunku, v obývačke alebo v spálni si môžete osvetlenie stlmiť pre navodenie intímnejšej atmosféry a pri odchode na dovolenku môžete nastaviť časovač, ktorý bude nepravidelne zapínať svetlá na určitý čas v rôznych miestnostiach v dome, vďaka čomu to bude vyzerať, ako by tam niekto stále bol. Pre viac možností inteligentného riadenia osvetlenia nás neváhajte kontaktovať.
 

Potrebujete poradiť?
Máme niekoľko možností ako nás kontaktovať. Vyberte si, ktorá vám vyhovuje.
My sa vám ozveme
Nechajte nám váš e-mail a náš obchodný zástupca vás bude kontaktovať.
Facebook
SILRING s.r.o.
851 04 Bratislava
Sustekova 16
Záruka a doprava
Záruka na všetky výrobky 3 - 5 rokov. Doprava po celom Slovensku pri objednávke nad 150 eur - zadarmo.
© Všetky práva vyhradené 2024 SILRING
sk
Potrebujete poradiť? Vyžiadajte si nezáväzný návrh vášho projektu osvetlenia