sk
Blog
Prečo radšej nechať návrh osvetlenia na špecializovanú firmu?
18 Aug 2023  /  Rady a tipy

Prečo radšej nechať návrh osvetlenia na špecializovanú firmu?

V minulosti boli nároky na osvetlenie nižšie

Kedysi bol v každej miestnosti jeden centrálny „luster“ napájaný dvojžilovým hliníkovým káblom. Pod výrazom rekonštrukcia osvetlenia sme si všetci predstavili maximálne tak výmenu vypálených žiaroviek, či dokonca kúpu nového a väčšieho modelu, do ktorého sa dalo namontovať viac žiaroviek. Dnes vieme však pri výstavbe nových domov, bytov a ďalších objektov, ale samozrejme, aj pri rekonštrukcii tých starých, navrhnúť inteligentné LED osvetlenie s oveľa vyššou účinnosťou a v prvom rade s nižšou spotrebou.

 

Obhliadka pred začiatkom stavby/rekonštrukcie

Či už ide o rekonštrukciu bytu alebo výstavbu výrobnej haly, s profesionálnym návrhom osvetlenia je dobré začať už vo fáze tvorby projektovej dokumentácie. Niektoré katalógové projekty už majú rozpracovaný univerzálny návrh rozmiestnenia svietidiel, no niekedy táto pasáž chýba úplne a nahrádza ju opäť len informácia o privedení takzvanej „svetelnej dvojlinky“ do každej miestnosti. 

 

Zohľadnenie respektíve optimalizácia možností rozvádzača

Keďže LED svietidlá majú až 10-násobne menšiu spotrebu energie v porovnaní s klasickými žiarovkami pri zachovaní rovnakého svetelného výkonu, tento bod vás nemusí príliš trápiť v domoch a bytoch, kde má vo väčšine prípadov hlavný istič dostatočnú kapacitu a nie je nutného rozšíriť ho napríklad z 1x25 na 3x32 A. Ak však riešite LED osvetlenie pre výrobnú halu, parkoviská, obchodný dom či logistický park, niekoľko tisícok LED svietidiel už o sebe dá vedieť. Avšak, práve v týchto prípadoch je naozaj priepastný rozdiel v spotrebe energie v porovnaní s klasickými halogénovými svietidlami.

 

Ako zabrániť prebytku/nedostatku svetla?

Viete napríklad, koľko kusov LED bodoviek a s akým výkonom, respektíve svetelným tokom by ste potrebovali pre osvetlenie miestnosti s rozlohou 15 m²? Iste, na internete, ale dokonca aj na našom blogu nájdete množstvo článkov, pomocou ktorých by ste si to dokázali vyrátať. Ak poznáte výšku stropu, celkový svetelný tok vybraného modelu svietidla aj rozlohu miestnosti, prišli by ste k rozumnému výsledku. Napriek tomu by sa však vo finále napríklad pri použití tmavej podlahy mohlo zdať, že je svetla v miestnosti nedostatok. 

 

Návrh osvetlenia nechajte na nás

Rozmiestnenie a výber konkrétnych modelov LED svietidiel v akomkoľvek objekte alebo exteriérovom priestranstve je naozaj náročné. Navrhneme pre vás aj rozmiestnenie LED priemyselných svietidiel. Odborník s dlhoročnou praxou vyberie cenovo dostupnú alternatívu, ktorá bude účinná na 100 % a dosiahne napríklad lepšie svetelné podmienky, ako keď si klient navrhne osvetlenie sám, prípadne len s asistenciou elektrikára, a zbytočne vyberie väčší počet výkonnejších svetiel, ktoré navyše aj nesprávne umiestni, čo zapríčiní nedostatok svetla a zbytočne vysokú spotrebu energie. Prezrite si naše referencie a prípadové štúdie a v prípade záujmu o profesionálny návrh osvetlenia nás neváhajte kontaktovať.

Potrebujete poradiť?
Máme niekoľko možností ako nás kontaktovať. Vyberte si, ktorá vám vyhovuje.
My sa vám ozveme
Nechajte nám váš e-mail a náš obchodný zástupca vás bude kontaktovať.
Facebook
SILRING s.r.o.
851 04 Bratislava
Sustekova 16
Záruka a doprava
Záruka na všetky výrobky 3 - 5 rokov. Doprava po celom Slovensku pri objednávke nad 150 eur - zadarmo.
© Všetky práva vyhradené 2024 SILRING
sk
Potrebujete poradiť? Vyžiadajte si nezáväzný návrh vášho projektu osvetlenia