sk
Blog
Viete, ako fungujú solárne svetlá?
09 Aug 2022  /  Rady a tipy

Viete, ako fungujú solárne svetlá?

Ako funguje solárne svetlo?

Solárne svetlá sa najčastejšie používajú ako nočné dekoračné osvetlenie v súkromných aj verejných priestoroch a sú (vo väčšine prípadov) poháňané slnečnou energiou. Štandardné solárne svetlo sa počas dňa nabije (aj keď naň Slnko nesvieti priamo, ale napríklad cez mraky), a následne dokáže niekoľko hodín jemne svietiť až do úsvitu. Najčastejšie sa používajú LED solárne svietidlá, ktoré majú nižšiu spotrebu energie, vďaka čomu svietia dlhšie. Aj tie najlacnejšie solárne lampičky majú malý svetelný senzor. Keď na ne svieti Slnko, nabíjajú sa a nesvietia. Akonáhle sa zotmie, rozsvietia sa.
 

Solárne svetlá do záhrady

So solárnymi svetlami sa najčastejšie stretnete v záhradách a kvetináčoch. Dá sa z nich spraviť napríklad lemovanie chodníka a keď nemáte v záhrade elektroinštaláciu, aj počas tej najtmavšej noci vám zasvietia na cestu od bránky ku vchodovým dverám a nemusíte sa báť, že sa niekde potknete. Solárne svetlá nevyžadujú žiadnu údržbu. Na zimu ich však odporúčame schovať dovnútra a používať ich len v lete, aby netrpela baterka.
 

Verejné solárne osvetlenie

Solárne svetlá sa stávajú aj súčasťou LED verejného osvetlenia. V princípe poznáme dva základné tipy. Prvým je čisto solárne verejné svetlo, ktoré však nemusí svietiť každú noc (napríklad po veľmi tmavom a upršanom dni), a preto nesmie slúžiť napríklad na osvetlenie prechodov pre chodcov. Druhým typom sú svietidlá, ktoré sú pripojené aj do distribučnej siete. Prvú polovicu noci svietia zadarmo z energie získanej zo Slnka, keď sa táto zásoba minie, prepnú sa a svietia až do rána pomocou energie zo siete.
 

Fotovoltické články

Solárne svietidlá sú vybavené malou batériou a kompaktným fotovoltickým článkom. Práve tento článok počas celého dňa nabíja malý akumulátor, ktorý následne niekoľko hodín počas noci dokáže poháňať svietidlo. Akumulátory sú však dosť citlivé na vysoké, alebo naopak veľmi nízke teploty a ich kapacita aj životnosť sa zmenšujú.
 

Ďalšie solárne zariadenia v našom okolí

Solárne napájanie sa nevyužíva len pri svietidlách, ale aj pri ďalších elektrických zariadeniach, ako sú malé verejné fontány, ale dokonca aj odberné miesta pre balíky rôznych kuriérskych spoločností. Tie je tak možné inštalovať naozaj kdekoľvek bez možnosti pripojenia k rozvodnej elektrickej sieti.
Potrebujete poradiť?
Máme niekoľko možností ako nás kontaktovať. Vyberte si, ktorá vám vyhovuje.
My sa vám ozveme
Nechajte nám váš e-mail a náš obchodný zástupca vás bude kontaktovať.
Facebook
SILRING s.r.o.
851 04 Bratislava
Sustekova 16
Záruka a doprava
Záruka na všetky výrobky 3 - 5 rokov. Doprava po celom Slovensku pri objednávke nad 150 eur - zadarmo.
© Všetky práva vyhradené 2024 SILRING
sk
Potrebujete poradiť? Vyžiadajte si nezáväzný návrh vášho projektu osvetlenia