sk
Blog
Vplyv LED svetiel na spánok. Ako zvýšiť jeho kvalitu?
22 Feb 2024  /  Rady a tipy

Vplyv LED svetiel na spánok. Ako zvýšiť jeho kvalitu?

Čo všetko ovplyvňuje kvalitu spánku?

Tvrdosť, kvalita a vek matraca, teplota v miestnosti, množstvo kyslíka v miestnosti, materiál pyžama a posteľnej bielizne, tvar vankúša, jedlo, ktoré konzumujete pred spaním, nadmerná (alebo aj malá) konzumácia alkoholu, nikotínu či kofeínu, psychické rozpoloženie, ale aj vplyv všadeprítomného modrého svetla. Modré svetlo je najčastejšie súčasťou takzvaných bielych studených LED svietidiel. O farbách LED svietidiel sme písali aj v ďalších článkoch na našom blogu. Prečítať si môžete napríklad aj o farebnom spektre a výbere svietidiel do domácnosti.

 

LED svietidlá a kvalita spánku

LED svietidlá naozaj vplývajú na náš spánok, no nie je potrebné vytvárať paniku a zbytočne ich démonizovať. Vplyv modrého svetla pochádzajúceho z LED svietidiel počas dňa váš spánok neovplyvní. Kľúčové sú približne posledné dve hodiny pred spánkom. Ak aj máte doma LED bodovky v studenej bielej farbe, nemusíte vymieňať osvetlenie v celom dome. Oveľa väčším zdrojom modrého svetla sú totiž obrazovky našich obľúbených zariadení.

 

Modré svetlo ničí váš spánok

Výskumy dokázali, že modré svetlo takmer úplne zastavuje produkciu hormónu melatonínu v našom tele. Tento hormón nám pomáha zaspať tým, že reguluje spánkový cyklus. Narušenie produkcie melatonínu vedie k nižšej kvalite, ale aj dĺžke spánku, čo môže spôsobiť poruchy nálady, únavu či dokonca až depresiu. Najväčším zdrojom modrého svetla sú hlavne obrazovky smartfónov, televízií či laptopov, ale aj studené biele LED stropné svietidláPred spánkom by ste sa im mali vyhýbať. Ďalší hormón, ktorý výrazne ovplyvňuje kvalitu nášho spánku, je kortizol. Ak človek pred spánkom hodinu pozerá na smartfón, číta zaujímavé správy, pozerá videá alebo hrá hry, telo produkuje oveľa viac tohto stresového hormónu, ktorý doslova bráni nášmu telu spať. V skratke tak vplyv modrého svetla v kombinácii s neprimeranými vzruchmi tesne pred spaním výrazne znižuje kvalitu spánku, následkom čoho je v tom najlepšom prípade ranná únava. Ak vstávate a necítite sa odpočinutí, niečo je zle.

 

Vplyv modrého svetla na zrak

Modré svetlo, najmä to, na ktoré sa priamo pozeráme (teda opäť nie LED svetlá, ale napríklad monitor počítača, na ktorý pozeráme 8 hodín v práci a ďalších 5 doma strávime pozeraním na smartfón či televízor), preukázateľne spôsobuje únavu očí. Našťastie, výrobcovia niektorých zariadení na to mysleli, a tak má v dnešnej dobe takmer každý smartfón a notebook softvérovú možnosť nastavenia takzvaného filtra modrého svetla. Monitor, respektíve displej zožltne a pripomína starú knihu, aby čo najviac eliminoval neblahý vplyv modrého svetla na naše zdravie.

 

Ako sa pred modrým svetlom chrániť?

Na záver sme pre vás pripravili niekoľko jednoduchých a účinných tipov:

 

Potrebujete poradiť?
Máme niekoľko možností ako nás kontaktovať. Vyberte si, ktorá vám vyhovuje.
My sa vám ozveme
Nechajte nám váš e-mail a náš obchodný zástupca vás bude kontaktovať.
Facebook
SILRING s.r.o.
851 04 Bratislava
Sustekova 16
Záruka a doprava
Záruka na všetky výrobky 3 - 5 rokov. Doprava po celom Slovensku pri objednávke nad 150 eur - zadarmo.
© Všetky práva vyhradené 2024 SILRING
sk
Potrebujete poradiť? Vyžiadajte si nezáväzný návrh vášho projektu osvetlenia