sk
Blog
LED žiarovky do auta – môžete ich namontovať?
07 Feb 2022  /  Rady a tipy

LED žiarovky do auta – môžete ich namontovať?

LED žiarovky do auta

Na trhu nájdete veľké množstvo LED žiaroviek do auta – či už najžiadanejší typ H7 do stretávacích svetlometov, alebo aj žiarovky do denného svietenia, smerových svetiel, brzdových svetiel či zadných svetiel. Na trhu nájdete spomínané necertifikované žiarovky, ale aj certifikované modely, pri ktorých je často aj vyššia cenovka. Aj tie certifikované žiarovky, ktoré „vraj“ spĺňajú prísne európske požiadavky, sú zakázané pre použitie na našich cestách.

 

LED svietidlá z výroby

Nové modely áut od väčšiny výrobcov vyrobené za posledných približne 5 rokov majú často integrované LED svetlá (minimálne tie pre denné svietenie). Takéto LED svetlá si však bežný majiteľ auta doma nedokáže v prípade potreby vymeniť a vždy je nutná návšteva autorizovaného servisu – neobsahujú totiž klasické autožiarovky, ale len samotné LED čipy. Druhá vec však je, že životnosť týchto svetiel často výrazne prevyšuje životnosť celého auta, preto sa návšteve servisu pravdepodobne vyhnete.

 

Pozor na LED svietidlá z internetu

Ak nájdete e-shop s predajcom, ktorý vám tvrdí, že práve jeho LED žiarovky do auta sú tie, ktoré sú na 100-% povolené aj na slovenských cestách, neverte mu. Podľa zákona 725/2004 Z.z. totiž môžete používať iba výrobcom schválené náhradné diely. V prípade, že vám na takúto nedovolenú úpravu príde polícia pri cestnej kontrole, môže vám uložiť pokutu a dokonca aj vyradiť auto z prevádzky na pozemných komunikáciách.

 

Homologizácia žiaroviek

Do áut si vyberajte vždy len homologizované LED žiarovky, ktoré sú určené pre váš konkrétny typ auta a ktoré schválil výrobca. Aj spomedzi halogénových svetiel sa dajú vybrať modely s vyššou svietivosťou, s dlhším dosvitom, ale aj s odtieňom svetla do bielej, ktoré pripomínajú LED svetlá, či dokonca do modrej, ktoré pripomínajú xenóny.

 

Nemôže byť problém na STK?

Ak by vás aj počas dvoch rokov používania neschválených žiaroviek ani raz nezastavili policajti, pri prvej návšteve STK sa vám môže stať, že neprejdete. Množstvo vodičov to rieši tak, že pred STK si žiarovky vymení za klasické halogénové, a po absolvovaní STK zase nahodia svoje obľúbené LED-kové. Stojí vám však takýto risk a starosti za to, že budete mať na aute iné svetlá?

Potrebujete poradiť?
Máme niekoľko možností ako nás kontaktovať. Vyberte si, ktorá vám vyhovuje.
My sa vám ozveme
Nechajte nám váš e-mail a náš obchodný zástupca vás bude kontaktovať.
Facebook
SILRING s.r.o.
851 04 Bratislava
Sustekova 16
Záruka a doprava
Záruka na všetky výrobky 3 - 5 rokov. Doprava po celom Slovensku pri objednávke nad 150 eur - zadarmo.
© Všetky práva vyhradené 2024 SILRING
sk
Potrebujete poradiť? Vyžiadajte si nezáväzný návrh vášho projektu osvetlenia