sk
Blog
LED pouličné osvetlenie pomáha aj pri boji so svetelným smogom
29 Oct 2021  /  Rady a tipy

LED pouličné osvetlenie pomáha aj pri boji so svetelným smogom

LED pouličné osvetlenie

Vďaka technológii LED sú aj ulice miest bezpečnejším miestom. Prvým z dôvodov je, samozrejme, postupná výmena pouličného osvetlenia. LED svetlá však postupne vytláčajú aj halogénové svietidlá áut a ďalších dopravných prostriedkov. Vyššia svietivosť a takzvané biele svetlo preukázateľne znižujú aj riziko dopravných nehôd.

 

LED verejné osvetlenie

Nestačí však len výmena LED osvetlenia na chodníkoch a hlavných cestách. Aj miesta mimo hlavných ťahov áut musia byť dostatočne osvetlené. Veľké parkoviská, parky, námestia, areály priemyselných a logistických firiem, ale aj celé pešie zóny či okolie obchodných domov. Tu všade nájdeme verejné osvetlenie, ktoré často čaká na svoju výmenu za LED alternatívu.

 

Klasické osvetlenie a svetelný smog

Prečo je dôležité zbaviť sa starého verejného osvetlenia? Na začiatok máme niekoľko dobre známych dôvodov:

 

Dizajn LED exteriérových svietidiel

Moderné LED svietidlá sú navrhnuté tak, aby svietili tým správnym smerom – v prípade pouličného osvetlenia to znamená, že svietia smerom nadol. Neznečisťujú tak široké okolie svojim svetelným smogom ako klasické svietidlá, ktoré škodia nielen fotografom a hvezdárom, ale aj divokej zveri.

 

Satelitné zábery aj „kopec za dedinou“

To sú dva zdroje, ktoré vám poskytnú veľmi reálny náhľad na to, aký je v noci rozdiel medzi obcami, ktoré kompletne prešli na LED osvetlenie a obcami, ktoré sú stále osvetlené tradičnými svetlami. Stačí si prezrieť nočné satelitné mapy, live prenos zo stanice ISS alebo len vybehnúť na kopec s dobrým výhľadom na široké okolie. To, že pozorovanie hviezd, meteoritov a ďalších prírodných úkazov je v mestách nemožné, je dobre známa vec. Všimnite si však, že obce s LED svetlami sú oveľa nenápadnejšie aj pri bledšom odtieni svetla, kým obce s klasickým oranžovým osvetlením svietia ako vianočný stromček na široké okolie.

Potrebujete poradiť?
Máme niekoľko možností ako nás kontaktovať. Vyberte si, ktorá vám vyhovuje.
My sa vám ozveme
Nechajte nám váš e-mail a náš obchodný zástupca vás bude kontaktovať.
Facebook
SILRING s.r.o.
851 04 Bratislava
Sustekova 16
Záruka a doprava
Záruka na všetky výrobky 3 - 5 rokov. Doprava po celom Slovensku pri objednávke nad 150 eur - zadarmo.
© Všetky práva vyhradené 2024 SILRING
sk
Potrebujete poradiť? Vyžiadajte si nezáväzný návrh vášho projektu osvetlenia