sk
Blog
Tipy pre výber LED osvetlenia do nízkych teplôt
18 Aug 2023  /  Rady a tipy

Tipy pre výber LED osvetlenia do nízkych teplôt

Osvetlenie do priestorov s nízkou teplotou

Vysoká teplota dokáže elektrické zariadenia vrátane svietidiel prehriať a poškodiť či dokonca roztopiť a skratovať niektoré súčiastky. Ak do takéhoto zariadenia prenikne voda, môžeme čakať v podstate okamžitý skrat. Ako však môže elektrickým zariadeniam ublížiť nízka teplota? Nízka teplota v kombinácii so zvýšenou vlhkosťou vzduchu zapríčiňuje vyzrážanie tejto vlhkosti na najchladnejšom mieste – a teda napríklad na kovových súčiastkach, ktoré môže v prípade nedostatočnej ochrany proti korózii začať hrdzavieť. Ak nemá zariadenie vysoký IP stupeň ochrany, vlhkosť sa ľahko dostane aj dnu. Príliš nízka teplota podliezajúca 40 stupňov pod nulou zase nedovolí zariadeniu pracovať v požadovanej prevádzkovej teplote.

 

Osvetlenie zjazdovky

Na osvetlenie zjazdoviek a iných exteriérových športovísk určených pre zimné športy máme celú jednu kategóriu LED reflektorov. Tieto zariadenia majú vysoký stupeň ochrany proti vode a prachu a dokážu bez problémov fungovať aj v mínusových teplotách. Výrobcovia garantujú spoľahlivé osvetlenie aj pri teplotách, ktoré dosahujú až -40 °C.

 

Horské chaty, turistické body, rozhľadne

V roku 2001 a v roku 2021 namerali na Lomnickom štíte rekordne najnižšie teploty -28,5 °C. Historicky najnižšia nameraná teplota na Slovensku bola vo februári 1929. V obci Vígľaš v okrese Detva namerali až -41 °C. Najnižšia nameraná teplota v Bratislave sa „vyšplhala“ na -36 °C. Keď sa pozrieme na tieto čísla a na to, že zimy už rozhodne nie sú také, aké bývali pred 50 či 100 rokmi a že svietidlá schopné pracovať pri teplotách 40 stupňov pod nulou budú v našej krajine spoľahlivo svietiť všade tam, kde potrebujete. 

 

Odolnosť LED svietidiel voči nízkym teplotám v interiéri

V skladoch v potravinárskom priemysle, ktoré sú určené pre skladovanie hlbokozmrazených potravín, sa bežne nastavuje teplota od -18 °C do -30 °C. Do takýchto podmienok si tak bezpečne môžete vybrať aj LED svietidlá pre osvetlenie skladu z našej ponuky. V prípade menších skladov napríklad v gastro prevádzkach či hoteloch je do mrazničiek vhodné vybrať kompaktnejšie, napríklad stropné LED svietidlá.

 

Ďalším interiérovým priestorom, kde v určitej miere treba dbať na výber osvetlenia s dostatočnou odolnosťou proti nízkej teplote a vlhkosti, sú zimné štadióny a ľadové plochy. Mnohých ľudí však možno prekvapí, že priemerná teplota v okolí hracej plochy sa pohybuje okolo 5 stupňov nad nulou. Pre osvetlenie zimného štadióna nájdete v našej ponuke množstvo produktov, ale aj prípadových štúdií. 

 

Ochrana LED svietidiel pred vlhkosťou

Ako ochrániť LED priemyselné svietidlá pred vlhkosťou? Do náročnejších podmienok si vyberajte len modely, ktoré majú minimálne stupeň ochrany IP X6 (napríklad IP 66). Pri IP 67, 68 a 69 už zariadenia dokážu vydržať dokonca aj ponor do určitej hĺbky na určitý čas. 

Potrebujete poradiť?
Máme niekoľko možností ako nás kontaktovať. Vyberte si, ktorá vám vyhovuje.
My sa vám ozveme
Nechajte nám váš e-mail a náš obchodný zástupca vás bude kontaktovať.
Facebook
SILRING s.r.o.
851 04 Bratislava
Sustekova 16
Záruka a doprava
Záruka na všetky výrobky 3 - 5 rokov. Doprava po celom Slovensku pri objednávke nad 150 eur - zadarmo.
© Všetky práva vyhradené 2024 SILRING
sk
Potrebujete poradiť? Vyžiadajte si nezáväzný návrh vášho projektu osvetlenia