sk
Blog
Správne osvetlenie obchodov, predajní a výkladov dokáže zvýšiť predaj aj bezpečnosť
02 Dec 2022  /  Rady a tipy

Správne osvetlenie obchodov, predajní a výkladov dokáže zvýšiť predaj aj bezpečnosť

Osvetlenie obchodov, predajní a výkladov

Pri zariaďovaní akejkoľvek predajne je dôležité myslieť aj na osvetlenie. Samozrejme, v každej budove a miestnosti je predsa nejaké to pôvodné centrálne svetlo, no v mnohých prípadoch je nedostatočné, alebo aspoň nevhodné pre osvetlenie predajne s nejakým konkrétnym sortimentom. Správne osvetlenie celej budovy má hneď niekoľko výhod.

 

Nasvietenie tovaru v predajni aj pred ňou

Správne vystavenie a následné osvetlenie tovaru v obchode dokáže zvýšiť celkový obrat. Riadne osvetlenie je nevyhnutné najmä vo výkladoch so šperkmi, v regáloch s najnovšími modelmi spotrebnej osobnej elektroniky, ale aj v butikoch s oblečením. Pri osvetlení s vysokým CRI vyzerajú farby produktov oveľa lepšie, ako keď sú schované niekde v tmavom regáli, kde nevyniknú. Na osvetlenie tovaru za rozumnú cenu je vhodné LED zápustné, lineárne alebo lištové osvetlenie.
 

Dôležité je aj osvetlenie tovaru v exteriéri, a to naozaj celoročne – napríklad v stavebninách. V lete nájdeme v exteriérových častiach obchodov najmä záhradné potreby, kým v zime to môžu byť vianočné stromčeky, kapre, ale v podstate akýkoľvek iný tovar, či už pred obchodným domom alebo na vianočných trhoch. Keďže v zime je tma približne už o 16:00, osvetlenie je nevyhnutné. Na osvetlenie exteriérovej predajnej plochy sa najviac hodia prenosné, ale aj stabilné LED reflektory.

 

Osvetlenie obchodných centier

Všimli ste si niekedy, aké je v obchodných centrách silné osvetlenie? A to nielen v jednotlivých predajniach, ale aj na všetkých chodbách a spoločných priestoroch. Už v jednoposchodových obchodných centrách môže výška stropu dosiahnuť aj viac ako 10 metrov. Pri takejto vzdialenosti je mimoriadne dôležité, aby mali svetlá vysoký svetelný výkon. V obchodných centrách v podstate 24 hodín denne svietia tisícky svietidiel. Pri takomto počte je nutné, aby boli dostatočne úsporné. LED svietidlá sú až 10-krát úspornejšie než klasické žiarovky pri zachovaní rovnakej svietivosti.

 

Ochrana pred pokusom o odcudzenie

Non-stop osvetlenie je skvelým spôsobom ochrany akejkoľvek predajne, od malého stánku až po väčšie prevádzky. Ak sa v obchode svieti celú noc a niekto nezvaný by sa v ňom motal, oveľa ľahšie ho zachytia kamery, náhodný okoloidúci alebo policajná hliadka. Aj pre menšieho podnikateľa je dôležité, aby za nočné osvetlenie nezaplatil stovky eur mesačne.

 

Bezpečnosť v okolí obchodov

V neposlednom rade je potrebné zabezpečiť dostatok osvetlenia aj v areáli celého obchodu v prípade, že k nemu nejaký prislúcha. Parkové svietidlá pre chodcov, ale aj osvetlenie parkoviska dokáže ochrániť zdravie všetkých, ktorí sa v týchto miestach pohybujú po vlastných aj autom, no v neposlednom rade môžu opäť odradiť prípadného páchateľa pred pokusom o odcudzenie nejakého vozidla.

Potrebujete navrhnúť osvetlenie pre vašu predajňu na mieru? Neváhajte nás kontaktovať.

Potrebujete poradiť?
Máme niekoľko možností ako nás kontaktovať. Vyberte si, ktorá vám vyhovuje.
My sa vám ozveme
Nechajte nám váš e-mail a náš obchodný zástupca vás bude kontaktovať.
Facebook
SILRING s.r.o.
851 04 Bratislava
Sustekova 16
Záruka a doprava
Záruka na všetky výrobky 3 - 5 rokov. Doprava po celom Slovensku pri objednávke nad 150 eur - zadarmo.
© Všetky práva vyhradené 2024 SILRING
sk
Potrebujete poradiť? Vyžiadajte si nezáväzný návrh vášho projektu osvetlenia