sk
Blog
RGB farby – viete, ako funguje skladba svetla?
11 Mar 2022  /  Rady a tipy

RGB farby – viete, ako funguje skladba svetla?

RGB farby

RGB je označenie pre farebný model, v ktorom svetlo vybranej farby vzniká zmiešaním červeného, zeleného a modrého svetla vhodnej intenzity. Tento model sa používa napríklad vo farebnej fotografii, osvetľovacej, ale aj  zobrazovacej technike, ako sú farebné monitory či projektory. Tri základné farby sú červená (R z angl. Red), zelená (G z angl. Green) a modrá (B z angl. Blue). Ľudské oko má totiž najväčšiu citlivosť práve pre ich vlnové dĺžky (630, 530 a 450 nm). Všetky ľudským okom viditeľné farby sú vlastne kombináciou týchto troch základných farebných zložiek a ich odtieňov.

RGB a LED svetlá

S pojmom RGB sa najčastejšie stretnete pri rôznych LED pásikoch a ozdobných lištách, ktoré dokážu svietiť desiatkami, či dokonca stovkami rôznych farieb. Aj obyčajné LED svetlo sa však skladá z týchto farieb. Kým pri studených bielych LED žiarovkách je dominantná modrá farba, pri teplých žltých je to naopak zelená a trochu červená.

 

RGB color a grafický dizajn

Aby bol digitálny súbor (obrázok) farebný, musí byť každému pixelu pridelená konkrétna farba. Ľudské oko farby vníma vďaka svetlu, ktoré vstupuje do oka a dopadá na bunky citlivé na farbu. Svetlo je vlnenie s rôznou vlnovou dĺžkou. Ľudské oko dokáže vnímať iba určitý rozsah vlnových dĺžok svetla (od 380 nm do 780 nm). V tomto farebnom spektre naše oko dokáže bez problémov rozlíšiť viac ako 1,5 milióna rôznych farieb.

 

Ďalšie farebné modely

Existujú aj ďalšie farebné modely, napríklad jednoduchšie HSB a HSL, farebný model CMY(K), ktorý funguje na podobnom princípe ako RGB, farebný model YUV, ale aj farebný model Lab, ktorý je definovaný troma premennými: L -  svetlosť (0 - 100), a - os zelená až červená, b - os modrá až žltá.

 

Prečo práve tieto 3 farby?

Aby sme vedeli vytvoriť 1,5 milióna farieb, stačí každú z týchto troch farieb (červená, zelená, modrá) rozdeliť na 115 odtieňov. Ich zmiešaním v rôznych pomeroch vzniknú všetky farby. Pri použití až 256 odtieňov je každá farba zakódovaná 24 bitmi. Pričom kód 255 0 0 je označenie pre sýtu červenú farbu, 0 255 0 je sýta zelená farba, 0 0 255 je zase sýta modrá farba. Kód 0 0 0 je čierna farba a 255 255 255 je biela farba.

Potrebujete poradiť?
Máme niekoľko možností ako nás kontaktovať. Vyberte si, ktorá vám vyhovuje.
My sa vám ozveme
Nechajte nám váš e-mail a náš obchodný zástupca vás bude kontaktovať.
Facebook
SILRING s.r.o.
851 04 Bratislava
Sustekova 16
Záruka a doprava
Záruka na všetky výrobky 3 - 5 rokov. Doprava po celom Slovensku pri objednávke nad 150 eur - zadarmo.
© Všetky práva vyhradené 2024 SILRING
sk
Potrebujete poradiť? Vyžiadajte si nezáväzný návrh vášho projektu osvetlenia