sk
Blog
Prečo nesvieti svetlo? Najčastejšie dôvody poruchy svetiel a elektrického vedenia
31 Dec 2023  /  Rady a tipy

Prečo nesvieti svetlo? Najčastejšie dôvody poruchy svetiel a elektrického vedenia

Faktúry za elektrinu uhradené a svetlo nesvieti

Ak ste si na 100 % istí, že máte uhradené všetky faktúry za elektrinu, problém je potrebné hľadať inde. Nasledujúce tipy sú určené dokonca aj pre širokú verejnosť, a teda ľudí bez elektrikárskeho vzdelania. Diagnostikovať nefunkčnosť svietidlo pomocou týchto rád zvládnete aj bez toho, aby ste elektrine rozumeli. Vážnejšie dôvody však nikdy neriešte sami a nechajte opravu na skúseného elektrikára.

 

Vyhodené ističe

Medzi úplne najčastejšie dôvody, prečo vám doma nesvieti nejaké svetlo, je vyhodený istič. Môžete si povedať, že všetko ostatné predsa funguje. Vypadnúť však mohol naozaj len ten jeden istič, ktorý je priradený stropnému svietidlu v kuchyni alebo LED panelu v pracovni. Ak je všetko v rozvodnej skrini v interiéri v poriadku, skontrolujte ešte aj prúdové chrániče. 

 

Poškodený/nesprávne dopnutý vypínač

Druhým najčastejším dôvodom býva poškodený, no častejšie zle dopnutý vypínač. To sa stáva najmä na chodbách, na ktorých sa napríklad LED bodové svietidlá ovládajú z dvoch alebo viacerých bodov. Stačí, že ste jeden vypínač vy alebo niekto z vašej rodiny nechali doslova na pol ceste medzi vypnutou a zapnutou polohou, a svetlo jednoducho nezažnete. Preto v takomto prípade skontrolujte a dotlačte všetky vypínače. Stáva sa to aj pri schodiskových vypínačoch v bytovkách (často používaný vypínač pri vchode jednoducho zostane zaseknutý).  

 

Do sústavy netečie prúd

Skontrolujte, či vám ide svetlo alebo spotrebiče v ďalších miestnostiach. Ak nie, vyskúšajte skontrolovať hlavný istič na chodbe bytovky alebo pred domom. Spýtajte sa prípadne aj suseda, či mu ide elektrina. Dôvodom totiž môže byť obyčajná odstávka, prípadne porucha vedenia, a teda situácie, na ktoré vy nemáte dosah.

 

Vypálené svietidlo

Svietidlo, dokonca aj to s technológiou LED, mohlo úplne jednoducho doslúžiť. V lacných bodovkách sa žiarovky vypaľujú pomerne často, takže sa tomu vôbec nemusíte čudovať. Svetelný zdroj, v tomto prípade napríklad LED žiarovku, stačí vymeniť a môžete svietiť ďalej. V prípade, že sa vypáli LED panel alebo iné svietidlo bez vymeniteľného zdroja, je potrebné svietidlo vymeniť celé. Kvalitné LED svietidlá sa však môžu pochváliť životnosťou častou presahujúcou 100 000 hodín prevádzky.

 

Prerušená kabeláž

Ak ste bodovku vymontovali a namontovali ju v inej izbe, kde bez problémov svieti, môže byť niekde poškodené aj samotné vedenie. To mávajú na svedomí najčastejšie hlodavce, ale aj neodborné zásahy obyvateľov domu do stien napríklad pri vŕtaní kúpeľňových skriniek. Práve toto je ten moment, kedy je potrebné zavolať elektrikára, ktorý správne určí diagnózu a navrhne aj najvhodnejšie riešenie.

Potrebujete poradiť?
Máme niekoľko možností ako nás kontaktovať. Vyberte si, ktorá vám vyhovuje.
My sa vám ozveme
Nechajte nám váš e-mail a náš obchodný zástupca vás bude kontaktovať.
Facebook
SILRING s.r.o.
851 04 Bratislava
Sustekova 16
Záruka a doprava
Záruka na všetky výrobky 3 - 5 rokov. Doprava po celom Slovensku pri objednávke nad 150 eur - zadarmo.
© Všetky práva vyhradené 2024 SILRING
sk
Potrebujete poradiť? Vyžiadajte si nezáväzný návrh vášho projektu osvetlenia