sk
Blog
Ako vybrať osvetlenie výbušného prostredia?
09 Aug 2021  /  Rady a tipy

Ako vybrať osvetlenie výbušného prostredia?

Osvetlenie výbušného prostredia

Výbušné prostredie reprezentujú bane na nerastné suroviny, ale napríklad aj priestor tunelov, ktoré sú vo výstavbe. Za výbušné prostredie môžeme považovať aj priestory vnútorných strelníc. Vo výbušných priestoroch sú náhle zmeny tlaku spôsobené explóziou pri odpaľovaní kamenného podložia, zvýšená prašnosť, ale aj mechanické odletujúce časti, ktoré môžu zasiahnuť svetlo.

Kde sa ešte stretneme s extrémnymi podmienkami?

Extrémne podmienky znamenajú okrem vyššie spomenutých aj zvýšenú vlhkosť či extrémne nízke a vysoké teploty. Sú preto vhodné napríklad aj do tunelov, kde sa už žiadne explózie neočakávajú, no môže tam byť vyššia vlhkosť aj výkyvy teplôt. Extrémne podmienky môžeme nájsť aj na staveniskách. Najmä pri väčších budovách a projektoch sa pracuje aj 24 hodín denne, čo si vyžaduje stále osvetlenie počas noci. Odolné osvetlenie je chránené pred hroziacim mechanickým poškodením.

Svetlá, ktoré musia niečo vydržať

Osvetlenie určené do výbušného prostredia nájdete aj v našej ponuke. Model LED Tri-Proof EX máme dostupný v dvoch velkostiach a piatich výkonových variantoch. Obe tieto verzie majú tvar lišty a odlišujú sa najmä dĺžkou. Model LED High Bay EX je k dispozícií v piatich rôznych výkonových variantoch. Na uvedených odkazoch nájdete kompletné špecifikácie oboch modelov a ak nás kontaktujete, radi vám poradíme s výberom. 

Čo znamenajú jednotlivé značky?

Pri oboch modeloch vás určite zaujal vysoký svetelný tok, životnosť viac ako 110 000 hodín, ale aj ďalšie parametre. Čo však znamenajú triedy krytia IP66 a IK10? Pri IP66 prvá šestka znamená, že kryt zariadenia je prachotesný, a druhá šestka znamená, že kryt odolá aj intenzívne striekajúcej vode. Stupeň IK označuje stupeň mechanickej odolnosti. IK10 je najvyšší stupeň, ktorý dokáže odolať sile 20J, čo je ekvivalentom pádu 5 kilogramov ťažkého predmetu z výšky 40 centimetrov.

Aj priemyselné svietidlá majú vysokú odolnosť

Okrem uvedených dvoch modelov nájdete v našej ponuke aj LED priemyselné svietidlá so zvýšenou odolnosťou. Modely sa dajú napojiť na systém riadenia osvetlenia aj svetelné senzory. Pre viac otázok nás kontaktujte a radi vám pripravíme návrh osvetlenia na mieru presne pre váš priestor.

Potrebujete poradiť?
Máme niekoľko možností ako nás kontaktovať. Vyberte si, ktorá vám vyhovuje.
My sa vám ozveme
Nechajte nám váš e-mail a náš obchodný zástupca vás bude kontaktovať.
Facebook
SILRING s.r.o.
851 04 Bratislava
Sustekova 16
Záruka a doprava
Záruka na všetky výrobky 3 - 5 rokov. Doprava po celom Slovensku pri objednávke nad 150 eur - zadarmo.
© Všetky práva vyhradené 2024 SILRING
sk
Potrebujete poradiť? Vyžiadajte si nezáväzný návrh vášho projektu osvetlenia