sk
Blog
Ako je svietidlo chránené pred vodou?
14 Nov 2023  /  Rady a tipy

Ako je svietidlo chránené pred vodou?

Funkčnosť osvetlenia je závislá na ochrane pred vodou

Ochrana svietidiel, ale aj ďalšej elektroniky pred vodou, prachom, ale aj obyčajnou vzdušnou vlhkosťou, je alfou a omegou pre zachovanie ich bezchybnej funkčnosti počas celej doby životnosti. Vnik vody do elektrického zariadenia ho môže vyskratovať a spôsobiť požiar, ale aj ohroziť osobu používajúcu toto zariadenie zásahom elektrickým prúdom. V tom lepšom prípade dôjde iba k vyhodeniu ističov alebo prúdového chrániča v objekte. Vlhkosť v elektronickom zariadení nespôsobí takéto dramatické scenáre, no jej vplyvom postupne začnú korodovať kontakty a iné jemné elektronické súčiastky, čo môže mať za následok znefunkčnenie zariadenia.

 

Vonkajšie komponenty svietidla

Okrem ochrany samotnej elektroniky je dôležité zabezpečiť aj odolnosť vonkajšieho obalu, respektíve krytu zariadenia. To by malo byť vyrobené z materiálov, na ktoré nemá voda žiadny vplyv. Najčastejšie tak ide o rôzne druhy plastov, karbónových vlákien, nehrdzavejúcich kovov či skla. Nehrdzavejúca oceľ by mala byť použitá aj pri výrobe spojovacích materiálov – skrutiek, matiek a ďalších súčiastok, ktoré držia svietidlo pohromade. To, ako veľmi je svietidlo chránené pred vnikom vody (a prachu) dovnútra, nám udáva takzvaná trieda krytia IP.

 

Čo znamená IP krytie?

IP Je skratka pre International Protection, čo môžeme doslovne preložiť ako medzinárodná ochrana. Presnejší preklad by však vyzeral ako Medzinárodná trieda krytia elektrického zariadenia. Celý IP kód sa píše bez medzier. Prvé číslo udáva triedu krytia pred dotykom, vnikom cudzích predmetov a prachu. Druhé číslo stanovuje ochranu pred vniknutím vody a vlhkosťou. 

 

IPXX

Ak by ste náhodou našli produkt s takýmto označením, vyhnite sa mu veľkým oblúkom. Tieto elektronické zariadenia nemajú stanovenú triedu krytia, pretože vo väčšine prípadov nebola ich odolnosť pred prachom a vlhkosťou vyskúšaná. Najväčšiu odolnosť spravidla dosahujú LED priemyselné svietidlá. Ak sa testerom nechcete stať vy, svietidlá, ale ani zásuvky, vypínače či čokoľvek iné s týmto označením nekupujte. 

 

Trieda ochrany proti vode 0-9K

Zariadenie s triedou krytia 0 je bez akejkoľvek  ochrany pred vodou. Trieda 1 zariadene ochráni pred zvisle padajúcimi kvapkami. Trieda dva si poradí aj so šikmo padajúcimi kvapkami vody do 15° od zvislej osi (napríklad veľmi jemný a krátky dážď). Zariadenie s treťou triedou prežije aj kropenie vodou do 60° od zvislej osi. 

 

Od triedy 4 začínajú byť zariadenia naozaj odolné. Poradia si s vodou striekajúcou zo všetkých smerov a pri triede 4K dokonca aj v prípade, že je voda pod tlakom. Trieda číslo 5 ochráni LED svietidlo pred tryskajúcou, trieda 6 až pred intenzívne tryskajúcou vodou. 6K opäť znamená, že zariadenie prežije aj tryskajúcu vodu pod tlakom.

 

Zariadenia v siedmej triede a vyššie už môžeme označiť ako vodotesné. V triede 7 prežijú dočasné ponorenie do vody a v triede 8 dokonca trvalé ponorenie do vody (napríklad rôzne čerpadlá). Trieda 9K zahŕňa zariadenia, ktoré prežijú trvalé ponorenie do vody so zvýšeným tlakom aj teplotou, napríklad pri čistení parou.

 

Ako vybrať vodeodolné svietidlo?

Aby bolo svietidlo naozaj odolné a vhodné napríklad pre použitie v exteriéri, vždy siahnite minimálne po modeloch s triedou krytia IP44. Takéto zariadenie má všetky spoje dostatočne utesnené na to, aby prežilo nejaký ten dážď, pokropenie hadicou alebo rôzne iné nehody s vodou bez ujmy. Rovnako však dbajte na to, aby aj pripojenie zariadenia (či už na priamo cez svorky alebo pri pripojení vidlicou do siete) bolo zabezpečené so zachovaním vodeodolnosti. 

Potrebujete poradiť?
Máme niekoľko možností ako nás kontaktovať. Vyberte si, ktorá vám vyhovuje.
My sa vám ozveme
Nechajte nám váš e-mail a náš obchodný zástupca vás bude kontaktovať.
Facebook
SILRING s.r.o.
851 04 Bratislava
Sustekova 16
Záruka a doprava
Záruka na všetky výrobky 3 - 5 rokov. Doprava po celom Slovensku pri objednávke nad 150 eur - zadarmo.
© Všetky práva vyhradené 2024 SILRING
sk
Potrebujete poradiť? Vyžiadajte si nezáväzný návrh vášho projektu osvetlenia