sk
Blog
Halogénové žiarovky – ich vlastnosti a postup výmeny za LED svetlá
14 Nov 2023  /  Rady a tipy

Halogénové žiarovky – ich vlastnosti a postup výmeny za LED svetlá

Čo je to ten halogén?

Halogén je v podstate súhrnný názov pre všetky prvky zo 17. skupiny periodickej tabuľky prvkov, čo sú takzvané halogénové plyny. Patria sem fluór, chlór, bróm, jód, astát a tenés. Pomenovanie halogén pochádza pôvodom z gréčtiny a preložiť by sme ho mohli ako solitvorný (gr. hals - soľ, gr. gennaó - tvorím). Na tomto princípe fungujú aj samotné halogénové žiarovky. Halogény majú široké využitie v priemysle, napríklad pri výrobe polovodičov, pri obohacovaní uránu, pri spracovaní skla, pri výrobe hliníka, ako oxidačné činidlá, pri výrobe plastov, agrochemikálií, ale aj liečiv.

 

Halogénová žiarovka

Halogénová žiarovka je žiarovka plnená halogénovým plynom, napr. jódom či brómom. Pri rozžeravení vlákna dôjde chemickej reakcii, pri ktorej sa materiál z vlákna rovnomerne vyparuje a znova usádza, čo zabráni jeho rýchlemu prehoreniu. Vďaka tomu môže halogénová žiarovka pracovať vo vyšších teplotách než klasická žiarovka, čo vedie k vyššiemu jasu. Halogénové žiarovky sa najčastejšie využívajú v svetlometoch automobilov. Je však málo pravdepodobné, že by ste mali halogénovú žiarovku v domácnosti.

 

LED náhrada za halogén

LED priemyselné svietidlá sa aj v automobilovom priemysle stali funkčnou náhradou za klasické halogénové žiarovky. Napriek svojej vysokej životnosti a odolnosti sa však potýkajú minimálne s jednou slabšou stránkou oproti halogénovým svetlometom. Kým vypálenú halogénovú žiarovku v hodnote niekoľkých eur si každý vodič dokáže vymeniť sám aj za menej ako minútu, poškodené alebo jednoducho nesvietiace LED svetlo na aute s vypálenými diódami je nutné vymeniť celé. Na novších autách sa bavíme o sumách, ktoré ľahko prekročia aj hranicu 1 000 € za jediné svetlo.

 

Výmena halogénu za LED v autách

Množstvo šoférov sa najmä z vidiny dosiahnutia lepšieho vzhľadu vozidla rozhodne vymeniť svoje halogénové žiarovky v aute svietiace na žlto za LED náhrady svietiace na bielo. Tieto žiarovky však v 99 % prípadov nie sú homologované na prevádzku na cestných komunikáciách a ak vás s nimi zastaví polícia, môžete mať z toho problém. Nehovoriac o tom, že najmä ak pochádzajú z pochybných e-shopov bez jasného pôvodu, nie sú bezpečné ani pre auto a dokážu napríklad poškodiť či vyskratovať elektrické rozvody. 

 

LED halogén

Ak ste sa už stretli s pojmom LED halogén, pravdepodobne ste sa dovtípili, že ide tak trochu o oxymoron. Napriek tomu sa tento termín používa pre označenie takzvaných LED reflektorov, výkonných svietidiel určených do exteriérov, napríklad na osvetlenie fasád budov a pamiatok, ale aj rôznych športovísk. V skutočnosti však reflektor môže byť buď halogénový alebo LED, nikdy nie oboje.

Potrebujete poradiť?
Máme niekoľko možností ako nás kontaktovať. Vyberte si, ktorá vám vyhovuje.
My sa vám ozveme
Nechajte nám váš e-mail a náš obchodný zástupca vás bude kontaktovať.
Facebook
SILRING s.r.o.
851 04 Bratislava
Sustekova 16
Záruka a doprava
Záruka na všetky výrobky 3 - 5 rokov. Doprava po celom Slovensku pri objednávke nad 150 eur - zadarmo.
© Všetky práva vyhradené 2024 SILRING
sk
Potrebujete poradiť? Vyžiadajte si nezáväzný návrh vášho projektu osvetlenia