sk
Blog
Kde sa používa filamentová žiarovka?
13 Jul 2022  /  Rady a tipy

Kde sa používa filamentová žiarovka?

Čo je to filamentová žiarovka?

Filamentové žiarovky môžete nájsť aj pod ďalšími dvomi názvami. V obchodoch sa niekedy označujú aj ako žiarovky Edison alebo ako dizajnové žiarovky. Základný princíp odlišnosti filamentových žiaroviek je v ich vzhľade. Sú navrhnuté tak, aby vyzerali presne tak, ako prvé Edisonove žiarovky, ktoré boli navrhnuté ešte pred viac ako 100 rokmi.

 

Filamentové vlákno

Filamentové žiarovky sú odvodené od názvu Filament, čo je sklenený či zafírový pásik osadený malými LED diódami. Vďaka tomu vyzerá podobne, ako klasické žiarovky, ktoré majú vnútri vlákno. Sú preto mimoriadne vhodné do bytov zariadených v industriálnom alebo retro štýle.

 

LED filamentové žiarovky

Ako ste si už mohli domyslieť, filamentové žiarovky využívajú úspornú technológiu LED s vysokou svietivosťou a mimoriadne dlhou životnosťou. LED žiarovky vo väčšine LED svietidiel majú väčšinou funkčný a minimalistický dizajn (napríklad sú zapustené v LED bodovkách) a samé o sebe nie sú práve reprezentatívne. Staré žiarovky však ľudia zavrhujú kvôli tomu, že majú nižšiu svietivosť, životnosť a spotrebujú až 10-násobne viac energie.

 

Nostalgické dizajnové osvetlenie

Filamentové žiarovky vám jednoducho navodia tú správnu atmosféru v každom štýlovom interiéri. Ľudia ich najčastejšie používajú ako závesné LED svietidlá. Už ste niekedy boli v podniku alebo inom priestore, kde zo stropu priamo na kábloch viseli žiarovky? Tento industriálny dizajnový prvok je lacným riešením napríklad do spálne alebo do obývačky.

 

Musí byť filamentová žiarovka dymová?

V tomto ohľade nie sú názory príliš jednotné. Niektorí ľudia tvrdia, že filamentové žiarovky môžeme nazvať týmto termínom len vtedy, keď majú dymové sklo. V skutočnosti však medzi filamentovými žiarovkami nájdeme aj kúsky so sklom, ktoré je číre. Žiarovky tak majú úplne priznané vnútro, no stále je v nich využívaná LED technológia.

Potrebujete poradiť?
Máme niekoľko možností ako nás kontaktovať. Vyberte si, ktorá vám vyhovuje.
My sa vám ozveme
Nechajte nám váš e-mail a náš obchodný zástupca vás bude kontaktovať.
Facebook
SILRING s.r.o.
851 04 Bratislava
Sustekova 16
Záruka a doprava
Záruka na všetky výrobky 3 - 5 rokov. Doprava po celom Slovensku pri objednávke nad 150 eur - zadarmo.
© Všetky práva vyhradené 2024 SILRING
sk
Potrebujete poradiť? Vyžiadajte si nezáväzný návrh vášho projektu osvetlenia