sk
Blog
BUG rating svietidiel – čo to je a kedy naň brať ohľad?
21 Apr 2023  /  Rady a tipy

BUG rating svietidiel – čo to je a kedy naň brať ohľad?

Čo znamená preklad BUG rating?

BUG je skratka pre 3 rôzne smery svetelného lúču. B (behind) označuje svetlo, ktoré svetelný zdroj vyžaruje smerom za seba, resp za svoje tienidlo. U (up) je označenie pre svetelný lúč, ktorý svetlo vysiela smerom hore k nebu. G (glare) je označenie pre svetlo, ktoré vyžaruje zo zdroja vo veľmi veľkých uhloch do diaľky, a tým pádom sa tiež stráca. Ako už ste zrejme pochopil, BUG rating nám ukazuje, koľko svetla reálne „ide“ tam, kde je svetlo namierené, koľko do okolia, koľko smerom hore a koľko smerom za svetelný zdroj.
 

BUG rating aj ako referencia úsporného osvetlenia

BUG rating konkrétneho LED svietidla je aj skvelým referenčným záchytným bodom pre zistenie, či je svetlo naozaj účinné a výkonné s ohľadom na spotrebovanú energiu. Na čo vám je svietidlo, ktoré môže viac ako 50 % vyžarovaného svetla smerovať niekam do nebies, kde ho nepotrebujete? LED svietidlá s dobrým BUG ratingom (čo najnižším) využívajú svoj potenciál na maximum a smerujú čo najväčšie množstvo vyrobeného svetla tam, kde ho potrebujete.
 

BUG rating medzi symetrickým a asymetrickým svietidlami

V predchádzajúcom článku na našom blogu sme sa venovali špecifikám LED svietidiel s asymetrickým lúčom. Práve asymetrické LED svietidlá (konkrétne LED reflektory) majú často ten najlepší BUG rating, pretože vyžarujú svetelný lúč konkrétnym želaným smerom. Rôzne dizajnové záhradné LED svietidlá (napríklad LED reťaze) majú naopak najhorší BUG rating, pretože úplne zbytočne vyžarujú svetlo všetkými smermi.
 

BUG rating a svetelné znečistenie

Vonkajšie osvetlenie je nevyhnutné a veľmi dôležité pre bezpečnosť cestnej premávky, ale aj ako istá forma ochrany pred potenciálnymi zlodejmi či inými živlami s úmyslom spáchať trestný čin. Avšak, prírodné oblasti s vysokým výskytom divokej zveri, ale obytné oblasti majú zároveň požiadavky aj na „zdravé“ osvetlenie. Príliš silné osvetlenie s vysokým BUG ratingom dokáže znížiť kvalitu spánku ľudí, ale aj zvýšiť hladinu stresu a dezorientovať zvieratá. V neposlednom rade je svetelné znečistenie aj hlavným problémom všetkých milovníkov kochania sa nočnou oblohou.
 

Závery k BUG ratingu

Bug rating je vlastne akási odchýlka od požadovaného účelu osvetlenia. Negatívny vplyv vysokého BUG ratingu sa neprejaví len po ekonomickej a ekologickej stránke (na osvetlenie rovnakého priestoru je potrebné oveľa väčšie množstvo svietidiel aj spotrebovanej energie), no zbytočné oslnenie má aj výrazne negatívny vplyv na zdravie zvierat a ľudí. V neposlednom rade sa často zabúda aj na znižovanie bezpečnosti cestnej premávky (ak pouličné svietidlo zbytočne vyžaruje svetlo v horizontálnom smere, ľahko môže oslniť alebo oslepiť vodičov za volantom). Ak máte záujem o kúpu a montáž LED osvetlenie s čo najlepším BUG ratingom, neváhajte nás kontaktovať.

Zdroj:
https://www.agcled.com/blog/what-bug-rating-means.html
Potrebujete poradiť?
Máme niekoľko možností ako nás kontaktovať. Vyberte si, ktorá vám vyhovuje.
My sa vám ozveme
Nechajte nám váš e-mail a náš obchodný zástupca vás bude kontaktovať.
Facebook
SILRING s.r.o.
851 04 Bratislava
Sustekova 16
Záruka a doprava
Záruka na všetky výrobky 3 - 5 rokov. Doprava po celom Slovensku pri objednávke nad 150 eur - zadarmo.
© Všetky práva vyhradené 2024 SILRING
sk
Potrebujete poradiť? Vyžiadajte si nezáväzný návrh vášho projektu osvetlenia