sk
Blog
Zorientujte sa v označení kabeláže, čo je CYKY, AYKY a ďalšie?
31 Dec 2023  /  Rady a tipy

Zorientujte sa v označení kabeláže, čo je CYKY, AYKY a ďalšie?

Čo je to vlastne kábel?

Káblom môžeme označiť jeden alebo viacero vodičov, teda drôtov v jednom zväzku, ktoré sú od seba navzájom odizolované a vo väčšine prípadov bývajú navyše spolu ukryté ešte v jednej vrstve izolácie. Izolované vodiče môžu byť spolu len obkrútené alebo zlepené (napríklad v prípade dvojžilových káblov určených pre nízke napätie napríklad do 12V), no v prípade vodičov určených pre napájanie bežných elektrospotrebičov s odberom 220V majú tieto vodiče vždy ešte spoločný obal. Káblom môžeme označiť aj nekovové materiály, ktoré nie sú určené pre vedenie prúdu (napríklad optický kábel).

 

Čo sú vodiče?

Vodič je látka alebo elektrické zariadenie, ktoré je určené pre vedenie elektrického prúdu. V našom prípade hovoríme o vodičoch ako o medených (v starých domoch často aj hliníkových) drôtoch, ktoré sú obalené v izolačnom materiáli. Drôty môžu byť upletené z desiatok rozstrapkaných menších drôtov, no môže ísť aj o jeden kus hrubého drôtu (takzvané plné vodiče) s hrúbkou napríklad 1 alebo 1,5 mm. 

 

Svetelná dvojlinka

Pri stavbe domu alebo rekonštrukcii domu či bytu sa stretnete pravdepodobne len s tromi druhmi kabeláže. Ak máte výkonnú elektrickú varnú dosku, nabíjačku na elektromobily či trojfázovú prípojku napríklad pre miešačku, zváračku a inú techniku, budete potrebovať 5-žilový vodič určený pre napájanie trojfázových odberných miest. Na napájanie bežných zásuviek a svietidiel sa používa trojžilový kábel (fázový vodič, neutrálny vodič a ochranný vodič). Väčšina LED stropných svietidiel alebo LED panelov do domácnosti má príkon od 5W do 30W a pracujú pri nízkom napätí. 

 

CYKY, AYKY káble

Pri kúpe káblov sa môžete stretnúť aj s rôznymi označeniami. Medzi tie najčastejšie patria napríklad CYKY, AYKY a podobné. CYKY káble sú pravdepodobne najpoužívanejšie káble pre elektroinštalácie v domoch a iných budovách. Sú určené na pevnú inštaláciu (teda nie na miesta, kde by sa mohli hýbať, pretože časom by mohlo dôjsť k prelomeniu drôtov v izolácii). Tieto vodiče sú samozhášacie a odolné voči šíreniu plameňa. Môžu sa teda inštalovať aj do chráničiek, ale napríklad v drevodomoch aj priamo na drevo. Jadro AYKY káblov tvorí miesto medi hliník. Stretnúť sa môžete napríklad aj s označením CYYP, čo je vlastne CYKY kábel v plochom prevedení.

 

Hrúbka vodičov

Hrúbka jednotlivých vodičov je rozhodujúca najmä pre ich maximálne prúdové zaťaženie, ktoré sa meria v Ampéroch. Pre bežné použitie v domácnosti stačia vodiče s hrúbkou 1,5 mm, avšak niektoré špecifické zariadenia potrebujú s ohľadom na bezpečnosť kábel v hrúbke 2,5 mm (napríklad varná doska). Pre vedenie prúdu z elektrární sa používajú aj vodiče s hrúbkou niekoľko centimetrov. Ak máte otázku na vhodnosť elektroinštalácie vo vašom objekte pre použitie s niektorým z našich svietidiel, neváhajte nás kontaktovať.

Potrebujete poradiť?
Máme niekoľko možností ako nás kontaktovať. Vyberte si, ktorá vám vyhovuje.
My sa vám ozveme
Nechajte nám váš e-mail a náš obchodný zástupca vás bude kontaktovať.
Facebook
SILRING s.r.o.
851 04 Bratislava
Sustekova 16
Záruka a doprava
Záruka na všetky výrobky 3 - 5 rokov. Doprava po celom Slovensku pri objednávke nad 150 eur - zadarmo.
© Všetky práva vyhradené 2024 SILRING
sk
Potrebujete poradiť? Vyžiadajte si nezáväzný návrh vášho projektu osvetlenia