sk
Blog
Zapojenie stropného svetla – jednoduchý návod
14 Nov 2023  /  Rady a tipy

Zapojenie stropného svetla – jednoduchý návod

Zapojenie svetla je jednoduché - k dispozícií sú maximálne 3 káble

Pri zapájaní svetla budete pravdepodobne pracovať s káblom, ktorý má len dve medené (v starších domoch hliníkové) žily, respektíve vodiče – hnedý a modrý. Hnedý vodič je napojený na fázu, modrý vodič je takzvaný nulák alebo neutrálny vodič. Môžete sa stretnúť aj s tým, že miesto tejto klasickej takzvanej svetelnej dvojlinky bude zo stropu trčať aj trojlinka, kde nájdete aj žltý ochranný vodič, respektíve uzemnenie. Ten môžete pokojne iba zaizolovať, prípadne, ak má svietidlo vo svojej konštrukcii (v čokoládke, do ktorej sa pripájajú vodiče) priestor aj na uzemnenie, môžete ho zapojiť tiež. V podstate nie je rozdiel medzi zapojením klasického starého svietidla a nového LED závesného svietidla.

 

Opatrenia pred zapojením svetla

Pred akýmkoľvek vŕtaním sa v elektrike je v prvom rade potrebné vypnúť správny istič v skrini s poistkami. Ak nemáte istič riadne označené (ktorý je pridelený ktorým svetlám, zásuvkám a podobne), je vhodné vypnúť celý hlavný istič. Ak máte dom s novšou elektroinštaláciou, skriňa s ističmi bude pravdepodobne opatrená aj prúdovým chráničom. Ak aj vypnete správny istič, no pri práci s vodičmi ich nejakým spôsobom prekrížite, prúdový chránič vypadne tiež a vyhodí tak prúd z celého domu. Spoľahlivé vypnutie prúdu do vodičov môžete otestovať pomocou elektrikárskej skúšačky.

 

Pomôcky na zapojenie svetla

Okrem spomínanej skúšačky pri zapájaní svietidiel využijete ešte aj ďalšie veci. Základom je kvalitný elektrikársky skrutkovač na drobné skrutky (ak sa rozhodnete prepojiť kabeláž cez takzvané čokoládky), kliešte na odblankovanie izolácie z drôtu, ale prípadne aj vodičové koncovky a kliešte na ich zalisovanie k vodičom. Kabeláž môžete prepojiť aj pomocou modernejších svoriek, do ktorých stačí strčiť z jednej strany vodič a z druhej kábel trčiaci z pripraveného svietidla. Niektoré modely svietidiel nie sú vybavené kabelážou, ktorú môžete „nadpojiť“ k existujúcim rozvodom, ale práve len samotnou čokoládou alebo svorkou, do ktorej pripojíte prichystané vodiče zo steny.

 

Diagram zapojenia svietidla

Schéma zapojenia jedného svietidla spoločne s jedným vypínačom je naozaj jednoduchá. Môžeme sa však stretnúť aj s ďalšími (napríklad ovládanie toho istého svetla viacerými vypínačmi, respektíve ovládanie viacerých svetiel jedným vypínačom – napríklad ako to je aj v prípade bodových stropných svietidiel). Diagram prepojenia jednoduchého osvetlenia nájdete na odkaze:

 

 

Kedy nechať zapojenie na odborníka?

Ak elektrine naozaj nerozumiete, nemáte istotu, či je vypnutý správny istič, alebo treba okrem samotného svietidla a vypínača zapojiť napríklad aj nový istič (najmä pri vytváraní nového svetelného obvodu v dome alebo v byte), určite sa do toho nepúšťajte sami. Šikovný elektrikár vám nové svietidlo namontuje bezpečne za pár minút. S pridaním nových ističov je na mieste dokonca aj nová revízia elektroinštalácie. Výmenu starého lustra za nové stropné LED osvetlenie by ste však mali hravo zvládnuť. 

Potrebujete poradiť?
Máme niekoľko možností ako nás kontaktovať. Vyberte si, ktorá vám vyhovuje.
My sa vám ozveme
Nechajte nám váš e-mail a náš obchodný zástupca vás bude kontaktovať.
Facebook
SILRING s.r.o.
851 04 Bratislava
Sustekova 16
Záruka a doprava
Záruka na všetky výrobky 3 - 5 rokov. Doprava po celom Slovensku pri objednávke nad 150 eur - zadarmo.
© Všetky práva vyhradené 2024 SILRING
sk
Potrebujete poradiť? Vyžiadajte si nezáväzný návrh vášho projektu osvetlenia