sk
Blog
Ultrafialové svetlá a ich použitie
31 Dec 2023  /  Rady a tipy

Ultrafialové svetlá a ich použitie

Čo je ultrafialové svetlo?

Ultrafialové svetlo (skratka UV z anglického Ultra Violet) sa označuje aj ako ultrafialová radiácia, ultrafialové vlnenie alebo ultrafialové žiarenie či UV lúče. Ide vlastne o časť elektromagnetického spektra s vlnovou dĺžkou od 10 nm do 400 nm. Pre ľudské oko je viditeľné spektrum od 380 do 780 nanometrov. UV svetlo je teda v drvivej väčšine prípadov pre ľudské oko neviditeľné. 

 

Druhy UV žiarenia

Ultrafialové svetlo sa na svetelnom spektre delí na UV-A s vlnovou dĺžkou 315 nm až 400 nm, UV-B s vlnovou dĺžkou 280 nm až 314 nm a UV-C s vlnovou dĺžkou 10 nm až 279 nm. Zaujímať by nás malo hlavne UV-A a UV-B žiarenie, s ktorými sa najčastejšie stretneme počas slnečných dní pri pobyte vonku. UV-A žiarenie spôsobuje predčasné starnutie pleti, UV-B žiarenie je zase zodpovedné za spáleniny a opálenie. Bez ohľadu na ich účinok je však potrebné sa pred oboma typmi UV žiarenia chrániť dostatočne silným opaľovacím krémom s vysokým faktorom SPF, a to hlavne od 10:00 do 16:00 v letných mesiacoch. Slnko pohlcuje 100 % UV-C žiarenia, časť UV-A a UV-B však prepúšťa. So stúpajúcou nadmorskou výškou sa znižuje aj ochranná vrstva atmosféry, ktorá nás chráni (preto je také jednoduché spáliť sa na horách).

 

Využitie UV žiarenia v praxi

Svetelné zdroje schopné produkovať svetlo v ultrafialovom spektre sa používajú napríklad na sterilizáciu prostredia (ich najväčší rozmach v podobe germicídnych lámp sme zažili počas koronavírusovej krízy), na dezinfekciu vody, ale aj pri liečbe niektorých problémov s pohybovým aparátom a ochorení kože. 

 

UV žiarenie pre rast rastlín

UV lampy sa používajú aj pri pestovaní rôznych rastlín (a nie len tých nelegálnych). Práve vďaka pestovateľským staniciam využívajúcich svietidlá podporujúce rast rastlín si môžete vychutnať rôzne druhy obľúbenej zeleniny alebo ovocia v podstate po celý rok. 

 

Poškodenie zraku UV žiarením

V predchádzajúcom článku sme sa venovali polarizácii svetla a vysvetlili sme si, ako slnečné okuliare s polarizačným filtrom dokážu zvýšiť komfort nášho zraku pri mori alebo na horách. Najdôležitejšie však je, aby slnečné okuliare mali kvalitný UV filter (preto nekupujte okuliare v pochybných stánkoch, ale ideálne priamo v očnej optike). Práve ten zabraňuje prenikaniu UV žiarenia a ochráni vaše oči pred poškodením.

Potrebujete poradiť?
Máme niekoľko možností ako nás kontaktovať. Vyberte si, ktorá vám vyhovuje.
My sa vám ozveme
Nechajte nám váš e-mail a náš obchodný zástupca vás bude kontaktovať.
Facebook
SILRING s.r.o.
851 04 Bratislava
Sustekova 16
Záruka a doprava
Záruka na všetky výrobky 3 - 5 rokov. Doprava po celom Slovensku pri objednávke nad 150 eur - zadarmo.
© Všetky práva vyhradené 2024 SILRING
sk
Potrebujete poradiť? Vyžiadajte si nezáväzný návrh vášho projektu osvetlenia