sk
Blog
Rekonštrukcia osvetlenia v domácnosti: Čo všetko budete potrebovať?
07 Jun 2024  /  Rady a tipy

Rekonštrukcia osvetlenia v domácnosti: Čo všetko budete potrebovať?

Rekonštrukciu osvetlenia vždy spojte s rekonštrukciou elektroinštalácie

Pri rekonštrukcii v domoch a bytoch, ktoré majú 40, 50 či dokonca 60 rokov je rekonštrukcia kompletného osvetlenia už nevyhnutná. Keďže vedľajším produktom dôslednej rekonštrukcie osvetlenia býva byt doslova obrátený hore nohami (napríklad kvôli drážkovaniu ciest pre nové rozvody), všeobecne sa neodporúča realizovať ju samostatne, ale rovno aj s kompletnou výmenou všetkých elektrických rozvodov, rozvodov vody, odpadov, plynu, okien či rekonštrukciou kúpeľne a kuchyne. Na druhej strane, ak sa chcete pustiť primárne do rekonštrukcie spomínaných miestností, bez výmeny kompletných rozvodov elektriny a osvetlenia v celom byte alebo dome s tým ani nezačínajte. 

 

Povolenie a revízna správa

Množstvo ľudí na Slovensku realizuje rekonštrukciu v dome alebo byte len tak bez akejkoľvek ohlášky. V princípe môže byť každému jedno, čo si robíte so svojím majetkom, no v skutočnosti to tak nie je. Ak napríklad realizujete rekonštrukciu v bytovom dome, mali by ste ju ohlásiť na bytové družstvo alebo bytový podnik, pod ktorý spadáte, na obecný alebo mestský úrad, ale aj ostatným vlastníkom bytov vo vašom bytovom dome. Ak chcete napríklad do starého bytu doviezť trojfázovú prípojku, budete potrebovať aj povolenie všetkých majiteľov bytov kvôli zásahu v spoločných priestoroch bytovky za účelom výmeny hodín a hlavného ističa. Po úspešnom ukončení rekonštrukcie je mimoriadne vhodné osloviť aj revízneho technika, ktorý nové osvetlenie a elektroinštaláciu skontroluje (napríklad aj so zapojením niektorých spotrebičov) a vydá vám revíznu správu.

 

Nové vodiče a inštalačný materiál

Najmä v starých panelových bytových domoch je možné stále nájsť elektroinštaláciu a svetelné rozvody s hliníkovými vodičmi, ktoré sú dávno za hranicou svojej životnosti. Podstatou rekonštrukcie je výmena (niekedy už nefunkčných) hliníkových rozvodov za bezpečnejšie – medené. V súvislosti s tým je pre osvetlenie potrebné vymeniť aj takzvané „krabičky“ a vypínače. So zvyškom elektroinštalácie je zase potrebná výmena zásuviek.

 

Rozvodná skriňa a ističe

S novými rozvodmi elektriny a osvetlenia prichádza na rad výmena skrine s ističmi. Opäť sa vraciame k starým rozvodom, v prípade ktorých boli ističe často poddimenzované a osvetlenie v celom byte bolo pripojené len na jediný istič. Odporúčame každý jeden svetelný obvod (respektíve každú miestnosť) pripojiť individuálne na samostatný istič. Ďalšie ističe zase pribudnú pre množstvo nových zásuviek, no v skrini si ponechajte dostatok miesta napríklad aj na zvonček, prúdový chránič a ďalšie komponenty.

 

Úsporné a bezpečné svietidlá

Poslednou fázou je pripojenie a montáž nových svietidiel. Najlepším riešením sú v súčasnosti úsporné a výkonné LED svietidlá s dlhou životnosťou. Zohnať ich môžete vo forme klasických LED stropných svietidiel, ale aj ako LED závesné svietidláLED zápustné svietidlá (takzvané bodovky), či dokonca LED lištové svietidlá alebo LED panely, ktoré sú obľúbené najmä v kancelárskych priestoroch. 

 

Potrebujete poradiť?
Máme niekoľko možností ako nás kontaktovať. Vyberte si, ktorá vám vyhovuje.
My sa vám ozveme
Nechajte nám váš e-mail a náš obchodný zástupca vás bude kontaktovať.
Facebook
SILRING s.r.o.
851 04 Bratislava
Sustekova 16
Záruka a doprava
Záruka na všetky výrobky 3 - 5 rokov. Doprava po celom Slovensku pri objednávke nad 150 eur - zadarmo.
© Všetky práva vyhradené 2024 SILRING
sk
Potrebujete poradiť? Vyžiadajte si nezáväzný návrh vášho projektu osvetlenia