sk
Blog
Polarizácia svetla – je dôležitá aj pri výbere osvetlenia?
31 Dec 2023  /  Rady a tipy

Polarizácia svetla – je dôležitá aj pri výbere osvetlenia?

Čo je to polarizácia? 

Polarizácia sa a vysvetliť aj ako smer, v ktorom nejaká, v našom prípade svetelná, vlna kmitá. Vlny svetla sa polarizujú priečne. Znamená, že oscilujú (kmitajú) v smeroch, ktoré sú kolmé k ich pôvodnému smeru. Naše oko nie je citlivé na polarizáciu, a aby sme javy spojené s polarizáciou svetla mohli pozorovať, potrebujeme laboratórne vybavenie. Náš mozog však polarizované svetlo vníma rozdielne, než to nepolarizované.

 

Polarizácia svetla

Z pohľadu fyziky je svetlo v podstate elektromagnetické vlnenie, ktoré sa šíri vo všetkých smeroch v priestore. Svetlo, ktoré vychádza zo zdroja (a je úplne jedno, či je to stropné LED svietidlo, táborový oheň alebo čokoľvek iné), je nepolarizované. Polarizácia je vlastne proces premeny nepolarizovaného svetla na polarizované, ktoré následne nekmitá vo všetkých smeroch, ale iba v jednom.

 

Polarizátor

Polarizátor môže byť materiál, respektíve filter, ktorý v momente, keď cezeň svetlo prechádza, prepustí iba svetlo konkrétnej polarizácie. Prejaví sa to tak, že ak sa pozeráme do svetla polarizátor, do nášho oka dopadá menej svetla. Polarizátor sa označuje aj ako polarizačný filter. Najčastejšie sa s polarizátorom môžete stretnúť vo forme slnečných okuliarov, no pozor. Nie všetky sú naozaj polarizačné. Neznamená to však, že by tie ostatné neboli kvalitné.

 

Druhy polarizácie

Neodborne môžeme povedať, že existujú 3 druhy polarizácie. Polarizácia lomom, polarizácia odrazom a polarizácia prechodom. Všetky 3 si môžeme vysvetliť na nejakom príklade. Polarizácia lomom nastáva napríklad v momente, kedy svetlo prechádza cez vodu. Aj na pokojnej hladine sa svetlo láme a pod vodu preniká pod úplne iným uhlom, než pod akým na ňu dopadá. Polarizácia odrazom nastáva rovnako pri odraze časti svetla od vodnej hladiny, ale aj od rôznych lesklých predmetov alebo snehu. Polarizácia prechodom nastáva napríklad pri spomínaných slnečných okuliaroch (svetlo sa neláme, len prechádza a polarizuje). 

 

Polarizácia svetla v praxi

Okrem slnečných okuliarov sa s polarizáciou najčastejšie stretávajú aj fotografi, ktorí používajú takzvané polarizačné filtre pre získanie krajších fotografií bez bielych prepálených miest. Rovnako sa s nimi dajú odfotiť zábery, ktoré by ste inak voľným okom nedokázali zachytiť. Samotné polarizačné okuliare rovnako redukujú odraz z vodnej hladiny a snehu (čo ocenia milovníci vodných a zimných športov), čím znižujú únavu očí a zvyšujú tak bezpečnosť pohybu v náročnom teréne. V skratke tieto polarizačné okuliare odfiltrujú práve to odrazené polarizované svetlo.

Potrebujete poradiť?
Máme niekoľko možností ako nás kontaktovať. Vyberte si, ktorá vám vyhovuje.
My sa vám ozveme
Nechajte nám váš e-mail a náš obchodný zástupca vás bude kontaktovať.
Facebook
SILRING s.r.o.
851 04 Bratislava
Sustekova 16
Záruka a doprava
Záruka na všetky výrobky 3 - 5 rokov. Doprava po celom Slovensku pri objednávke nad 150 eur - zadarmo.
© Všetky práva vyhradené 2024 SILRING
sk
Potrebujete poradiť? Vyžiadajte si nezáväzný návrh vášho projektu osvetlenia