sk
Blog
Pestovanie rastlín pod LED osvetlením: Tipy a triky
07 Sep 2021  /  Rady a tipy

Pestovanie rastlín pod LED osvetlením: Tipy a triky

Pestovanie rastlín pod LED osvetlením

V našej zemepisnej šírke neexistuje možnosť prirodzeného pestovania rastlín počas celého roka. Striedanie ročných období a teplôt nás výrazne limituje v tom, čo sa dá kedy sadiť a pestovať. Výsledná úroda je často závislá od umelého zavlažovania počas suchého obdobia. Krúpy, častý dážď a výkyvy teplôt (napríklad jarné mrazy) dokážu zničiť celú úrodu ovocia, zeleniny a ďalších plodín rovnako efektívne. Vďaka LED osvetleniu pre pestovanie rastlín je však možné pestovať rozličné plodiny v interiéri počas celého roka.

 

Aké rastliny a plodiny sú vhodné?

Pestovanie rastlín pod LED osvetlením sa ľuďom často spája s trestnou činnosťou, pestovaním marihuany a výrobou iných omamných a psychotropných látok. Tento článok rozhodne nemá slúžiť ako návod k takýmto skutkom. Vďaka vhodnému LED osvetleniu je možné v interiéroch pestovať rôzne druhy ovocia, zeleniny, kvetov či priesad počas celého roka. Každá rastlina vyžaduje špecifické nároky na typ svetla, ktorý dokáže najviac pomôcť k jej správnemu rastu.

 

Aké LED osvetlenie vybrať?

V našej ponuke nájdete napríklad LED svietidlo FLAT alebo LED svietidlo NET, ktoré sú priamo určené pre pestovanie rastlín. Ponúkame ich v rôznych výkonových variantoch, všetky však majú účinnosť 2.7umol/J, čo je údaj, ktorý by vás mal zaujímať najviac. Výber vhodného osvetlenia pre vaše konkrétne potreby s vami radi prekonzultujeme. LED svetlá pre pestovanie rastlín sú až o 80 % úspornejšie v porovnaní s HPS svietidlami.

 

Koľko hodín svetla potrebuje rastlina?

Na túto otázku by sa dala napísať samostatná vedecká štúdia. Každý jeden druh rastliny, ale aj každá jedna odroda má iné nároky na svetlo počas rozličných vývojových fáz. Dôležité však je, že LED osvetlenie nám ponúka možnosť dopriať rastlinám nepretržitú zásobu potrebného svetelného spektra, vďaka čomu dokážu narásť rýchlejšie.

 

Oplatí sa to vzhľadom na cenu energií?

Aj to najvýkonnejšie LED osvetlenie je naozaj úsporné v porovnaní s inými druhmi svetiel. Pestovanie rastlín pod umelým osvetlením sa využíva na celom svete už desiatky rokov, no až LED osvetlenie ho dostalo na úroveň, pri ktorej je ekonomická otázka výrazne naklonená v prospech pestovania v takýchto podmienkach. Ak máte viac otázok ohľadom LED osvetlenia pre rastliny, neváhajte nás kedykoľvek kontaktovať.

Potrebujete poradiť?
Máme niekoľko možností ako nás kontaktovať. Vyberte si, ktorá vám vyhovuje.
My sa vám ozveme
Nechajte nám váš e-mail a náš obchodný zástupca vás bude kontaktovať.
Facebook
SILRING s.r.o.
851 04 Bratislava
Sustekova 16
Záruka a doprava
Záruka na všetky výrobky 3 - 5 rokov. Doprava po celom Slovensku pri objednávke nad 150 eur - zadarmo.
© Všetky práva vyhradené 2024 SILRING
sk
Potrebujete poradiť? Vyžiadajte si nezáväzný návrh vášho projektu osvetlenia