sk
Blog
Kde všade musí byť núdzové LED osvetlenie?
07 Feb 2023  /  Rady a tipy

Kde všade musí byť núdzové LED osvetlenie?

Na čo slúži núdzové LED osvetlenie?

Núdzové LED osvetlenie pomáha navigovať osoby v budove k najbližšiemu únikovému východu, prípadne označuje hasiaci prístroj alebo iný bezpečnostný prvok v budove. Môže sa zdať, že človek by ľahko našiel cestu z budovy, ktorú dobre pozná, no v prípade nebezpečnej situácie (napríklad požiaru) v neznámej budove plnej spanikárených ľudí a dymu tvorí núdzové osvetlenie dôležitú úlohu pri bezpečnej evakuácii všetkých osôb.

 

Kam patrí núdzové LED osvetlenie?

Núdzové osvetlenie by malo byť povinnou súčasťou všetkých verejných budov, v ktorých sa pohybujú ľudia. Nemusíte ho mať doma v byte (aj keď v spoločných priestoroch bytových domov je jeho použitie viac než vhodné), no nájdeme ho všade na úradoch, školách, v nemocniciach, obchodných domoch, na štadiónoch, ale aj v administratívnych budovách či vo výrobných halách.

 

Druh núdzového osvetlenia

Existuje niekoľko druhov núdzového osvetlenia, respektíve označenia. Prvé sú bezpečnostné značky núdzového únikového osvetlenia, ktoré označujú smer na bezpečné opustenie stavby. Nemusia byť však zdrojom svetla – existujú vo forme nálepiek alebo tabuliek. Núdzové osvetlenie únikovej cesty slúži na osvetlenie trasy k únikovým východom. Tieto značky majú v sebe aj malý zdroj LED svetla, no neslúžia na osvetlenie okolitého priestoru. Protiúrazové núdzové osvetlenie zabezpečuje osvetlenie prekážok, napríklad schodov a zábradlia. Antipanikové núdzové osvetlenie je vlastne osvetlenie väčších priestorov zabraňujúce vzniku paniky z tmy v dave, ktorý sa nemôže dostať z objektu von. Poznáme aj núdzové osvetlenie dôležitých miest, napríklad osvetlenie hlásičov požiaru, miest zariadení prvej pomoci (AED resuscitátor), únikových východov, miest zhromaždiska po opustení stavby a podobne.

 

Núdzové LED osvetlenie so samostatnou batériou

Núdzové LED osvetlenie musí bezchybne fungovať aj pri výpadku elektrickej energie. Preto musí byť napájané vlastnou batériou. Tá môže byť buď centrálna (teda jedna batéria napája niekoľko LED svetiel) alebo má každé svetlo svoju vlastnú vstavanú batériu.

 

Núdzové svetlá podľa normy

Svietidlá pre núdzové únikové cesty musia byť navrhnuté, skonštruované a rozmiestnené v budove v súlade s normou STN EN 60598-2-22. Bezpečnostné núdzové osvetlenie a jeho umiestnenie upravujú aj normy STN EN 1838: 2014  a STN EN 50172: 2005. Návrh alebo rekonštrukciu núdzového LED osvetlenia do budovy by mala naprojektovať osoba s príslušným oprávnením.

Potrebujete poradiť?
Máme niekoľko možností ako nás kontaktovať. Vyberte si, ktorá vám vyhovuje.
My sa vám ozveme
Nechajte nám váš e-mail a náš obchodný zástupca vás bude kontaktovať.
Facebook
SILRING s.r.o.
851 04 Bratislava
Sustekova 16
Záruka a doprava
Záruka na všetky výrobky 3 - 5 rokov. Doprava po celom Slovensku pri objednávke nad 150 eur - zadarmo.
© Všetky práva vyhradené 2024 SILRING
sk
Potrebujete poradiť? Vyžiadajte si nezáväzný návrh vášho projektu osvetlenia