sk
Blog
Farby LED svetiel – ako si ich vybrať do domu?
07 Feb 2022  /  Rady a tipy

Farby LED svetiel – ako si ich vybrať do domu?

Farebné spektrum LED svetla

Farebné spektrum je akési dúhové spektrum farieb RGB (red, green, blue), a teda červenej, zelenej a modrej. Napríklad denné svetlo je zložené viac menej rovnomennej z celého farebného spektra. Plameňu ohňa dominuje najviac červené farebné spektrum, halogénovým svetlám zase takmer úplne chýba modré spektrum. Ako je to s LED svietidlami?

 

Dizajnové LED farebné svetlá

Farebné spektrum nemá (takmer) nič spoločné s dizajnovými LED lištami a pásikmi, ktoré zdobia naše vitrínky, kuchynské linky a ďalšie priestory v našich domácnostiach. Farebný LED pásik môže svietiť desiatkami rôznych farieb a každá bude zložená z trochu iného farebného spektra.

 

LED žiarovky podľa teploty

Iné farebné spektrum využívajú teplé (žlté) LED žiarovky a iné farebné spektrum dominuje bielym (studeným žiarovkám). Kým LED studené biele žiarovky sú zložené takmer výhradne z modrého farebného spektra, teplým LED žiarovkám dominuje zelená a mierne červená pri takmer úplnej absencií modrej. Táto informácia je pre vás dôležitá najmä v dôsledku pôsobenia modrého svetla na organizmus.

 

LED žiarovky v autách a viditeľnosť

Farba žiaroviek je mimoriadne dôležitou témou aj v cestnej doprave. Studené biele LED svetlá doprajú vodičovi auta oveľa lepšiu viditeľnosť, ako klasické žlté halogény. Nevýhodou takýchto svetiel však je, že oslepujú protiidúce autá. Na ceste platí v noci jedno pravidlo. Čím viac svietite, tým viac musia svietiť aj tí oproti vám.

 

Ako si správne vybrať farbu svetiel?

Pri výbere LED žiaroviek podľa farebného spektra do vašej domácnosti sa môžete riadiť radami z nášho predchádzajúceho článku. Modré svetlo samo o sebe nie je škodlivé, avšak, odborníci odporúčajú, aby ste sa mu snažili vyhnúť aspoň hodinu pred spánkom. To však neznamená len to, že zhasnete biele svetlá, ale aj že odložíte smartfón, vypnete televízor a radšej dáte prednosť relaxu pri krbe a dobrej knihe.

Potrebujete poradiť?
Máme niekoľko možností ako nás kontaktovať. Vyberte si, ktorá vám vyhovuje.
My sa vám ozveme
Nechajte nám váš e-mail a náš obchodný zástupca vás bude kontaktovať.
Facebook
SILRING s.r.o.
851 04 Bratislava
Sustekova 16
Záruka a doprava
Záruka na všetky výrobky 3 - 5 rokov. Doprava po celom Slovensku pri objednávke nad 150 eur - zadarmo.
© Všetky práva vyhradené 2024 SILRING
sk
Potrebujete poradiť? Vyžiadajte si nezáväzný návrh vášho projektu osvetlenia